„Wij blijven Dakotaramp herdenken”
HAARLEM - Zacht tokkelt de harpiste op haar instrument. Dan is het stil. Zo’n 200 aanwezigen herdenken de slachtoffers van de Dakotaramp. Voor de tiende en laatste keer.
Het miezert licht. In de binnentuin van het provinciehuis van Noord-Holland verzamelden zich deze zaterdagochtend tientallen mensen. Tussen de druppende bomen. Herfstbladeren vallen op het gras.Vandaag is het tien jaar geleden dat een Dakota neerstortte in de Waddenzee. Bij die ramp kwamen alle 32 inzittenden om het leven: 23 medewerkers van de provincie Noord-Holland, drie medewerkers van Ballast Nedam, zes bemanningsleden van de Dutch Dakota Association (DDA).
In de binnentuin van het provinciehuis werd tijdens een officiële herdenking stilgestaan bij de doden. Collega’s, medewerkers, vrienden. De tiende herdenkingsbijeenkomst van de ramp is tevens de laatste officiële herdenking, zo heeft de provincie besloten. In de tuin van het provinciehuis staat een gedenkteken voor de slachtoffers, van de hand van kunstenaar Theo Mulder. Het monument beeldt de Waddenzee uit met vogels die wegvliegen.
In die vogels staan de namen van de mensen die omkwamen. „De ramp betekende een keerpunt in het leven van velen”, zegt commissaris van de Koningin Borghouts. Hij verwijst naar de ’feestbegroting’ van Prinsjesdag vorige week. „Dat is de rijkdom van het getal, maar niet de rijkdom van het hart. Wezenlijk is om hier gezamenlijk bijeen te zijn.”
De harpist neemt haar instrument weer ter hand. De muziek wordt wreed verstoord door een trilmachine van enkele stratenmakers iets verderop. Het leven gaat door. Onverbiddelijk. De voorzitter van de Dutch Dakota Association, A. C. Groeneveld, memoreert de omstandigheden van de ernstige vliegramp. Harpmuziek klinkt over de binnentuin. Het miezert nog steeds.
Topman R. H. P. W. Kottman van bouwconcern Ballas Nedam blikt tijdens de droeve plechtigheid terug. Drie van zijn collega’s zijn omgekomen bij de ramp. „Het was zomaar een mooie herfstdag in september. Een leuke dag, die eindigde in een tragedie. Een dag die voor altijd in onze geheugens staat gegrift.” Ook na deze laatste officiële herdenking blijft de herinnering aan de omgekomen collega’s levend. „We blijven hen herdenken, ook na tien jaar.”
Commissaris Borghouts, directeur Kottman en DDA-voorzitter Groeneveld leggen kransen bij het monument. Nabestaanden volgen met bloemen. Ook vertegenwoordigers van de Koninklijke Marine en de personeelsvereniging van de provincie leggen kransen. Opdat wij niet vergeten.
De komende jaren wordt het historische provinciehuis in Haarlem grondig gerestaureerd en komen er nieuwe kantoren op de plaats van de huidige kantoorruimten. Het gedenkteken voor de Dakotaramp blijft in de binnentuin staan. Nabestaanden kunnen daar ook in de jaren na de renovatie terecht om er bloemen neer te leggen.