Kerk & religie

Profeet in eigen gemeente

SPAKENBURG - De verontrusting over de koers van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) leeft breed, is de overtuiging van Rens Groeneveld. Hij verwacht dat maandag zo’n 800 à 1000 vrijgemaakten de „landelijke dag van verontrusting en bemoediging” in Spakenburg zullen bezoeken.

J. M. Stolk
22 September 2006 22:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:07

Thema van de landelijke dag is ”Blijf in de leer van Christus”. Ds. J. R. Visser uit Dronten, ds. R. van der Wolf uit Urk en D. J. Bolt uit Drachten spreken over het Schriftgezag, dat volgens de organisatoren onder vuur ligt door evangelicale en charismatische invloeden en de afnemende betekenis van Gods wet bij de zondagsheiliging en zaken rond huwelijk en echtscheiding.„We willen verontruste broeders en zusters bemoedigen”, zegt Groeneveld, woordvoerder van het organisatiecomité. „Maar tegelijkertijd willen we ook het signaal afgeven dat de kerk niet in de juiste richting gaat. Dit is geen tweedehands kwestie. We zullen blijven spreken, confronteren en appelleren.”

Voorlichting
Na vandaag starten op verschillende plekken in het land dan ook nieuwe bijeenkomsten om kerkelijke voorlichting te geven. Zo organiseert een aantal gemeenteleden in Groningen dit najaar een serie lezingen over de koers van de GKV. Ook in Friesland, Zeeland en Zuid-Holland verwacht Groeneveld nieuwe initiatieven.

Hij bestrijdt dat verontruste vrijgemaakten zich vooral aan de rand van het kerkverband bevinden. „Het zijn juist veelal ambtsdragers in het midden van de kerk die zich zorgen maken. Zij voelen zich verantwoordelijk voor hun broeders en zusters.”

Groeneveld weet niet hoelang de verontruste gemeenteleden nog zullen blijven waarschuwen tegen de ontwikkelingen in hun kerkverband. Volgen zij straks de vrijgemaakten die zich vanaf 2003 aan de GKV onttrokken en nu de Gereformeerde Kerken hersteld (GKH) vormen?

„Ik denk niet in termijnen”, zegt Groeneveld, „maar we zijn verantwoordelijk voor onszelf, ons gezin en onze broeders en zusters. We hebben nú de opdracht om de veranderde koers van het kerkverband aan de orde te stellen. Uiteindelijk verbind je daar pas consequenties aan op het moment dat het echt moet. Tot dan toe zijn we profeet in eigen gemeente.”

Gesprek
In het jongste nummer De Reformatie plaatst dr. E. A. de Boer, predikant van de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Zeist, kanttekeningen bij de landelijke dag. Hij vreest dat „andere stemmen” daar niet aan het woord zullen komen. „Ds. C. J. Breen was als spreker aangekondigd, maar moest middels een persbericht afgevoerd worden. Omdat hij meende dat de dag in het teken van „bezinning en analyse” moest staan. In plaats van bemoediging en verontrusting.”

Dr. De Boer denkt dat door de landelijke dag de onrust in de kerk juist zal toenemen. „Verontrusten: dat doen mensen in de kerk die grote woorden spreken die de vrijheid in Christus in gevaar brengen. Ik vind het onrustbarend dat er grote woorden gesproken worden, terwijl het broederlijke gesprek niet persoonlijk en niet breed gezocht is.”

Groeneveld ontkent dat de landelijke dag andere kerkleden verontrust. „De verontrusten hebben zich via hun website reeds ruim verantwoording afgelegd over de inhoud van hun verontrusting. Verder willen we de landelijke dag nadrukkelijk het karakter van verontrusting en bemoediging geven, terwijl ds. Breen als uitgenodigde spreker pleitte voor een dag van bezinning en analyse. Dat is intensief met elkaar besproken. Het ging dus niet over een woord, maar om de inhoud van de verontrusting zelf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer