Buitenland

Bankiers in de City grijpen naar de fles

LONDEN - De Britse Anonieme Alcoholisten (AA) beleggen 22 nieuwe bijeenkomsten in de financiële centra van Londen. Experts maken zich in toenemende mate zorgen over de groeiende drankcultuur en hopen dat bankiers op andere manieren gaan ontstressen.

Arthur Krebbers
22 September 2006 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:07
LONDEN – Door alcoholmisbruik gaan jaarlijks meer dan 17 miljoen werkdagen verloren, wat de Britse economie meer dan 4,2 miljard euro kost. In sectoren waar relatief veel wordt gedronken, zoals de financiële wereld, ligt het arbeidsverzuim zeker twee t
LONDEN – Door alcoholmisbruik gaan jaarlijks meer dan 17 miljoen werkdagen verloren, wat de Britse economie meer dan 4,2 miljard euro kost. In sectoren waar relatief veel wordt gedronken, zoals de financiële wereld, ligt het arbeidsverzuim zeker twee t

Het gros van de uitbreidingsplannen van AA is gericht op de City en Canary Wharf, waar een breed scala aan zakenbanken kantoor houdt. De organisatie houdt in de twee wijken dagelijks ontbijtbijeenkomsten rond zes uur en halfacht. Deze trekken gemiddeld veertig leden, een „substantieel hoger” aantal dan tien jaar geleden, aldus AA.Door alcoholmisbruik gaan jaarlijks meer dan 17 miljoen werkdagen verloren, wat de Britse economie meer dan 4,2 miljard euro kost. In sectoren waar relatief veel wordt gedronken, zoals de financiële wereld, ligt het arbeidsverzuim zeker twee tot drie keer zo hoog als in andere sectoren.

AA wijt de stijging van het alcoholmisbruik onder bankiers met name aan de sterke toename van het aantal fusies en overnames in het bedrijfsleven. De waarde hiervan wereldwijd ligt nu al op bijna 2 miljard euro, een recordbedrag.

Hierdoor hebben financieel analisten het de laatste paar jaar ongekend druk gehad. Het goede tot exorbitante salaris (gemiddeld 70.000 euro per jaar voor een starter, exclusief bonussen) heeft wel een keerzijde. Bankiers hebben een stressvol leven met lange, vermoeiende werkdagen. De branche staat bekend om het hoge aantal burn-outs.

Volgens psychiater Mike McPhillips is er binnen de wereld van zakenbanken een cultuur ontstaan waarin excessief gebruik van alcohol de norm is geworden. „Ik krijg steeds meer jonge cliënten met drankproblemen”, vertelt dr. McPhillips. „Hoe groter de geldbedragen, des te meer er naar de fles wordt gegrepen, zo lijkt het.”

McPhillips vindt dat leidinggevenden zich hard moeten maken voor een mentaliteitsverandering. „Stippel de verwachtingen ten aanzien van het gedrag van werknemers duidelijk uit. Ook moeten de heersende gewoontes ten aanzien van alcoholgebruik tijdens de lunch en tijdens recepties veranderen. Dat is een enorme uitdaging. Zodra een bepaalde cultuur ergens geworteld is, is het moeilijk die te veranderen.”

Anderen zoeken de oorzaak van het drankprobleem in het dagelijks werk van een bankier. Econoom en psycholoog prof. Richard Layard concludeert dat veel jonge carrièremakers in de financiële wereld gedesillusioneerd raken door de oppervlakkigheid van hun werk. „Ze komen met grote verwachtingen de City binnen. Helaas bestaat een groot deel van hun werk, althans voor velen, uit het schuiven met geld. Niet iedereen wordt van zulk werk gelukkig.”

Het lijkt erop dat het bankwezen dit ook gaat inzien. „Iets teruggeven aan de samenleving wordt steeds belangrijker”, vertelt een medewerker van zakenbank Lehman Brothers. „Zeker eens per maand hebben we hier speciale projecten voor. Zo zijn we onlangs met een paar werknemers naar een kinderdagverblijf gegaan om de muren te schilderen. Ook hebben we enkele personeelsverenigingen die sprekers uitnodigen voor presentaties over politieke en maatschappelijke thema’s. Zo proberen we maatschappelijke betrokkenheid te stimuleren.”

Er ontstaan ook initiatieven vanuit andere sectoren. Zangeres Karin Hochapfel geeft „ontstressende” zanglessen aan werknemers in de City. „De mensen waren erg nerveus, het was moeilijk om hen te bereiken”, vertelt Hochapfel. „Je merkt dat ze enorm onder druk staan, onder andere door de zware concurrentie in hun sector. Ik heb daarom speciale zangcursussen ontwikkeld waardoor mensen zich rustiger gaan voelen. De fysieke en mentale processen bij zingen kunnen de spanningen uit het lichaam laten wegvloeien.”

Er ook bankiers die steun hebben aan hun geloof. Ken Costa, vicevoorzitter van de investeringsbank UBS Warburg, is al enkele jaren actief betrokken bij de anglicaanse kerk Holy Trinity Brompton (Londen), waar hij regelmatig voorgaat in de dienst. In zijn preken grijpt hij graag terug op de terminologie van zijn eigen werkomgeving. „Christus heeft door Zijn leven en sterven op aarde als het ware een borgsom voor je betaald”, zegt Costa. „Het gaat er nu om dat je Gods investering in jouw leven ook daadwerkelijk benut.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer