Buitenland

EU slaat alarm over vluchtelingenstroom

TAMPERE (ANP) - De toestroom van bootvluchtelingen op de Canarische Eilanden en elders in de Middellandse Zee is zo enorm, dat EU-landen dringend versterking moeten sturen naar de overspoelde grenslanden.

22 September 2006 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:07
SANTA CRUZ – Afrikaanse bootvluchtelingen wachten op toestemming om aan land te gaan in de haven van Santa Cruz op Tenerife. De Europese Unie heeft inmiddels de noodklok geluid over de massale toestroom van illegale immigranten op de Spaanse Canarische
SANTA CRUZ – Afrikaanse bootvluchtelingen wachten op toestemming om aan land te gaan in de haven van Santa Cruz op Tenerife. De Europese Unie heeft inmiddels de noodklok geluid over de massale toestroom van illegale immigranten op de Spaanse Canarische

Europees Commissaris Frattini (Justitie) heeft dat donderdag in Finland gezegd tegen de ministers van Justitie van de EU-landen.De EU-landen hebben tot dusver al wat vliegtuigen, schepen en mankracht gestuurd naar de Canarische Eilanden, Malta en andere zuidelijke eilanden. „Maar dat is niet genoeg. Ik vraag u de bijdragen te heroverwegen”, zei Frattini.

Volgens de commissaris is er dit jaar al sprake van 3000 doden op de boottochten van Afrika naar de Canarische Eilanden. Vooral de Spaanse regering vraagt Brussel dringend om meer mankracht en geld tegen de vele illegale immigranten.

Nederland heeft recentelijk twee marechaussees gestuurd om de Canarische immigratiediensten te helpen. Zodra het EU-bureau voor grensbewaking Frontex daarom vraagt, is Nederland bereid meer bij te dragen, liet minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) weten.

De minister vindt wel dat Spanje de problemen over zichzelf heeft afgeroepen. „Het land heeft 700.000 illegalen een verblijfsvergunning gegeven. Je weet dat zoiets een signaal is aan andere illegalen.”

Nederland is niet bereid mee te betalen voor de Spaanse immigratiediensten. „Grensbewaking komt voor rekening van de landen zelf. We willen wel deskundigen sturen.”

Europees Commissaris Frattini opperde meer alternatieven om de toestroom te stelpen. Zo stelde hij voor het EU-rampenfonds, gevuld met een miljard euro, open te stellen voor zuidelijke landen. „Gewoonlijk gaat het geld naar rampen als bosbranden of overstromingen”, zei hij. „Maar we kunnen het best uitbreiden naar dit soort menselijke rampen.”

Het idee kreeg weinig enthousiasme van ministers. Verdonk zei na afloop dat ze „er nog niet aan toe is”, om het zogeheten solidariteitsfonds te openen voor de illegalenstroom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer