Meer kanker na behandeling met groeihormoon
Mensen die zijn behandeld met natuurlijk groeihormoon hebben een elf keer grotere kans op kanker aan de dikke darm en de endeldarm en een drie keer hoger risico op kanker in het algemeen.
Dat blijkt uit Brits onderzoek onder bijna 1850 patiënten die tussen 1959 en 1985 zijn behandeld met menselijk groeihormoon. De resultaten van de studie zijn vandaag gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
Onderzoeker dr. Anthony Swerdlow wijst op de noodzaak van verder onderzoek en controle van patiënten die vroeger zijn behandeld met groeihormoon. Dr. Edward Giovannucci, verbonden aan de Harvard School of Medical Health in Boston, stelt dat er geen bewijs is dat aanvulling van groeihormoon tot een normaal niveau bij mensen met een verminderde aanmaak van het hormoon, het risico op kanker verhoogt. Er is volgens hem dan ook geen reden van een dergelijke behandeling af te zien. Wel is het volgens hem zaak voor mensen zonder een tekort aan groeihormoon de voor- en nadelen van behandeling zorgvuldig af te wegen, zeker als het gaat om een langdurige therapie.
Menselijk groeihormoon werd tot 1985 veel gebruikt bij de behandeling van kinderen en jong-volwassenen met achterblijvende groei. Na 1985 werd bij de behandeling overgeschakeld op synthetisch groeihormoon.