Veel doden in Zuid-Azië door zware overstromingen
Nieuwe regenval in het met een hevige moesson kampende Bangladesh, Nepal en Noordoost-India heeft donderdag tal van dorpen onder water gezet. Het noodweer heeft in een maand tijd 254 mensen het leven gekost en tal van mensen zijn dakloos geraakt.
De regering van Bangladesh maakte bekend dat ongeveer eenderde van het land onder water staat en dat bijna 3 miljoen mensen in ondergelopen dorpen vastzitten. Het dodencijfer voor Bangladesh is met vijf nieuwe sterfgevallen gekomen op 74. Het waterpeil in de meeste van de 250 rivieren van Bangladesh bleef donderdag stijgen. In de districten Sirajganj, Kurigram en Rangpur kwamen door overstromingen van de rivieren Jammuna, Teesta en Padma de afgelopen dagen bijna honderd nieuwe dorpen onder water te staan.
In drie afgelegen dorpen in Nepal kostten modderlawines woensdagnacht vijftig mensen het leven. Het dodencijfer voor Nepal steeg daardoor tot 150. Bovendien worden in de Himalayastaat sinds begin deze week nog eens honderd personen vermist.
In de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam zijn ongeveer duizend dorpen ondergelopen en sinds 1 juli ten minste zes mensen omgekomen. Behalve Assam is ook de deelstaat Bihar in de greep van de moesson. De rivier de Kosi is er buiten haar oevers getreden en 24 mensen zijn er omgekomen. Ongeveer een miljoen mensen zijn door de watersnood dakloos geworden. Het leger is ingezet om voedselpakketten te droppen.
Overstromingen in het noordoosten van India hebben het grootste leefgebied van de eenhoornige pantserneushoorn onder water gezet. Om hoger gelegen gebied te bereiken zien de bedreigde dieren zich gedwongen een drukke snelweg over te steken.
In het reservaat Kasiranga leven ongeveer 1500 van de 2200 Indiase neushoorns die nog in de wereld over zijn. Op enkele kunstmatige hoogten na is het 430 vierkante kilometer grote reservaat geheel ondergelopen. Het water is 1,5 tot 3 meter diep. Directeur N. K. Vasu zei donderdag dat hij rinocerossen de weg had zien oversteken, samen met honderden olifanten.
De afgelopen dagen zijn zeker twaalf dieren in het verkeer omgekomen, waaronder twee zwijnsherten, een paardhert en een civetkat. Veel dieren hebben ook hun toevlucht gezocht in de dorpen rond het reservaat. Vasu zei dat dorpelingen de parkwachters helpen de dieren veilig over de snelweg te loodsen.
De jaarlijkse moessonregens in het zuiden van Azië winnen aan kracht. Ze zullen dan ook zorgen voor meer overstromingen en meer verwoestende erosie van de bodem. Dat zeggen Amerikaanse en Indiase onderzoekers in het wetenschappelijke blad Science.
Ze wijten het verschijnsel aan de uitstoot van broeikasgassen. De Duitse krant Die Welt meldt in de editie van vandaag dat de heviger regenval uiteindelijk gevolgen kan hebben voor de halve mensheid.