Van Gennip breekt lans voor Innovatieplatform
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Van Gennip (CDA) van Economische Zaken heeft het maandagavond opgenomen voor het Innovatieplatform. Vorige week kreeg het platform, waarvan premier Balkenende (ook CDA) voorzitter is, harde kritiek in de Kenniseconomie Monitor 2006 van de Stichting Kennisland.
Het zou niet goed gesteld zijn met de kenniseconomie in Nederland. De mogelijkheden voor „een slim land" worden volgens de rapportage lang niet optimaal benut en Nederland zou nog steeds te weinig doen aan innovatie. Vooral op het gebied van onderwijs zou er nog veel winst te halen zijn.De PvdA en de VVD uitten vervolgens stevige kritiek op het in 2003 opgerichte Innovatieplatform. „De kenniseconomie–agenda van het kabinet–Balkenende is niet succesvol geweest en het Innovatieplatform is mislukt", meende PvdA–leider Bos.
De VVD ging nog een stapje verder door te pleiten voor opheffing van het platform. „Het Innovatieplatform is duidelijk tekortgeschoten. De conclusie kan dan ook niet anders zijn dat het nu echt moet worden opgeheven. Er is hier een nieuw polderplatform ontstaan. Dure praatclubs hebben we al veel te veel in Nederland", oordeelde de coalitiepartner van het CDA.
Van Gennip is het niet eens met de kritiek. Tijdens een politieke bijeenkomst in een café in Den Haag suggereerde ze dat Kennisland zich heeft laten gebruiken voor de politieke doeleinden van de PvdA van Bos. „Waarom wordt een rapport met kritiek niet aangeboden aan het kabinet, dat hier vervolgens mee aan de slag gaat, maar aan een oppositieleider voor wie het podium vrij wordt gemaakt voor een eigen politieke campagne?" aldus Van Gennip.
De bewindsvrouw vindt dat Kennisland veel te vroeg met een eindoordeel komt, en dat de conclusies slecht zijn onderbouwd. Van Gennip stelt dat het Innovatieplatform wel degelijk heeft geleid tot aansprekende resultaten. Tegelijkertijd pleit ze voor geduld in de aanloop naar 2010. Dan moet Nederland in Europa koploper zijn als het gaat om kenniseconomie.
„Natuurlijk zijn we er in vier jaar nog niet", zei Van Gennip. „Het kan niet zijn dat in zo’n korte periode Nederland in alle ranglijsten de koploper is. Maar er zit beweging in, het gaat de goede kant op. Afschaffen van het Innovatieplatform, omdat we op dit moment nog niet de koploper zijn, is als het kind met het badwater weggooien".