KPN lijft Tiscali Nederland in
DEN HAAG (ANP) - KPN neemt de Nederlandse tak van internetprovider Tiscali over. KPN betaalt 255 miljoen euro voor het bedrijfsonderdeel. Dat heeft het telecomconcern vrijdag nabeurs bekendgemaakt.
Tiscali is het bedrijf dat in het jaar 2000 internetprovider World Online overnam. World Online, dat destijds onder leiding stond van Nina Brink, bleek voor de beleggers een enorme flop. De beursgang leverde miljarden op, maar de koers van het bedrijf ging al heel snel naar beneden toen bekend werd dat Brink voor de beursgang een deel van haar stukken had verkocht. Zo werd World Online een koopje voor Tiscali, dat de overname betaalde met eigen aandelen.KPN koopt nu het Nederlandse deel van de Italiaanse internetprovider. Het bestaat uit de dienstverlening aan ongeveer 276.000 ADSL-klanten, 126.000 inbelklanten en de infrastructuur. KPN is van plan om zijn positie in de breedbandmarkt verder te versterken. Eind juni 2006 had KPN circa 1,8 miljoen ADSL-klanten in Nederland. KPN verwacht synergievoordelen te behalen door netwerkonderdelen samen te voegen. KPN kocht vorig jaar al 60.000 ADSL-klanten van Tiscali die gebruikmaakten van het KPN-netwerk.
Over de eerste zes maanden van 2006 boekte Tiscali Nederland een omzet van 52 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 23 miljoen. Tiscali heeft in Nederland 276 werknemers in dienst. KPN en Tiscali waren in het verleden niet echt vrienden. Het duo heeft vaak tegenover elkaar gestaan in de rechtzaal. Daarbij ging het vooral over reclame-uitingen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de NMa.
Bij Tiscali was de Nederlandse achtergrond nog lange tijd zichtbaar. De Nederlander Ruud Huisman, die bij World Online in dienst was, bracht het in Italië tot bestuursvoorzitter. Maar hij vertrok en verbrak eind vorig jaar alle banden met het bedrijf. Na zijn vertrek kwamen er allerlei publicaties los waarin de Nederlander werd beschuldigd van zakelijke belangenverstrengeling. De voormalig topvrouw van Tiscali Nederland, Patricia Spuibroek, zou in die periode de partner van Huisman zijn geweest. Zij werd eind vorig jaar ontslagen. Dat ontslag mondde uit in een rechtszaak.
Dan speelden er aan het begin van dit jaar allerlei andere zaken uit het verleden. De Belastingdienst eiste een bedrag van 51 miljoen euro. De fiscus vond dat er belasting betaald diende te worden over een superbonus van voormalig topman Kinsella. Kinsella kreeg een enorme premie na zijn vertrek als topman van World Online, voor de overname door Tiscali. De betaling zou zijn gedaan in 2002. Kinsella was bij het Nederlandse internetbedrijf de opvolger van Nina Brink. Hij stond acht maanden aan het roer.
Verder had Tiscali problemen met het telecombedrijf Scarlet. Dat liep zo ver op dat er beslag werd gelegd op tegoeden ter waarde van 7,5 miljoen euro. Dit beslag hing samen met de overname van Tiscali in België, die dateert uit het jaar 2004 en ging over de beoordeling van de goodwill.
Financieel gezien gaat het ook al niet best. Tiscali boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies van 74,1 miljoen euro. Vorig jaar kwam er nog een winst van 14,5 miljoen euro in de boeken terecht, dankzij de verkoop van activiteiten om de financiën op orde te krijgen.
De onderneming lijdt nog steeds onder de afschrijvingen op overnames uit het verleden. In Duitsland werd bijvoorbeeld in het afgelopen halfjaar 30 miljoen euro aan goodwill afgeschreven. Het negatieve bedrijfsresultaat halveerde wel bijna tot 28,5 miljoen euro. De omzet steeg met 17 procent tot 412,5 miljoen euro.