Buitenland

Israël weigert gesprek met Palestijnse regering

JERUZALEM - Israël weigert te praten met een Palestijnse regering waarin zowel Hamas als Fatah zitting heeft. Dat zegt een woordvoerster van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem.

Alfred Muller
13 September 2006 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

De Palestijnse president Mahmud Abbas zal een dezer dagen de Palestijnse Hamasregering ontslaan, om de weg vrij te maken voor een nieuwe Palestijns kabinet waarvan Hamas, Fatah en enkele kleine Palestijnse partijen deel zullen uitmaken. Daarover werden Abbas, die behoort tot Fatah, en de Palestijnse Hamaspremier Ismail Haniyah het maandag met elkaar eens.De Palestijnen stemden in januari massaal voor Hamas omdat ze ontevreden waren over het beleid dat Fatah voerde. Ze kwamen echter van de regen in de drup. Israël en westerse landen draaiden de geldkraan dicht en verbraken de contacten met de regering. Hamas zou aan drie voorwaarden moeten voldoen: het bestaansrecht van Israël erkennen, eerder gesloten akkoorden tussen Israël en de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO accepteren en terrorisme afzweren.

Tot dusver weigert Hamas te luisteren. De Palestijnen hopen met de nieuwe regering de sancties echter ongedaan te maken. De nieuwe regering zal zich namelijk opstellen achter een Saudisch vredesplan uit 2002, dat bepaalt dat Israël zich terugtrekt tot de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 en dat Palestijnse vluchtelingen terug mogen keren naar Israël. In ruil daarvoor zullen de Arabische landen een vredesakkoord met Israël sluiten en de betrekkingen normaliseren. Fatah meent dat Hamas met de acceptatie van het Saudische plan Israël „indirect” accepteert.

De Palestijnse premier Ismail Haniyah zei in een interview met persbureau Reuters dat niet de nieuwe Palestijnse regering, maar de PLO de onderhandelingen met Israël zal voeren. Abbas is tevens PLO-voorzitter.

Zegsvrouw Amira Oran van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Israël Hamas blijft beschouwen als een terreurorganisatie. De Israëlische premier Ehud Olmert is echter wel bereid met Mahmud Abbas te praten. „De Israëlische regering ziet hem als een partner”, aldus de woordvoerster.

Israël heeft geen problemen met Abbas omdat deze de ideologie van Hamas niet onderschrijft. Het is nog niet bekend wanneer een ontmoeting tussen Olmert en Abbas zal plaatshebben, maar verwacht wordt dat afgezanten van beide partijen binnen enkele dagen met de voorbereidingen van een gesprek zullen beginnen. Israël wacht af wat er precies in het regeerakkoord van de nieuwe Palestijnse regering zal staan.

Tijdens hun ontmoeting zullen Olmert en Abbas spreken over de routekaart naar de vrede. Dit uit 2003 daterende plan moet uitmonden in een Palestijnse staat naast Israël. Zelfs de eerste fase van het plan is nog niet uitgevoerd. De Palestijnse Autoriteit faalde bijvoorbeeld bij het ontwapenen van terreurorganisaties en Israël weigerde de buitenposten van de nederzettingen af te breken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer