Buitenland

Deense premier stapt op na stembusnederlaag

De Deense premier, Poul Nyrup Rasmussen, heeft gisteren het ontslag van zijn regering aangeboden aan koningin Margrethe. De Democratische Partij van Nyrup Rasmussen leed dinsdag een grote verkiezingsnederlaag. Anders Fogh Rasmussen, die zijn Liberale Partij naar een klinkende stembuszege leidde, werd door de vorstin tot formateur benoemd.

Van onze buitenlandredactie
22 November 2001 12:17Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

„Ik heb het ontslag van de regering aangeboden aan hare majesteit de koningin", zei de 58-jarige Nyrup Rasmussen bij het verlaten van paleis Amalienborg. De voormalige premier, die de sociaal-democratische coalitie sinds 1993 leidde, zal voorlopig aanblijven als demissionair premier.

Het merendeel van de fractieleiders in het parlement had Fogh Rasmussen bij de koningin aanbevolen als formateur van het volgende kabinet, waarin hij waarschijnlijk zelf premier zal worden. De nieuwe kabinetsploeg zal vermoedelijk begin volgende week rond zijn, zei een optimistische Fogh Rasmussen na zijn beëdiging als formateur.

De Liberale Partij en haar beoogde coalitiegenoten, de Conservatieven en de anti-immigrantenpartij Deense Volkspartij, behaalden bij de verkiezingen 98 zetels in het 179 zetels tellende parlement, zeven meer dan nodig voor een meerderheid. De regerende sociaal-democratische coalitie verloor elf zetels en kwam uit op 77 afgevaardigden.

Asielwetgeving
Intussen heeft Fogh Rasmussen al strengere asielwetgeving aangekondigd. De rechtse oppositie heeft in de achterliggende periode de bezorgdheid over immigratie met grote regelmaat ter sprake gebracht. De aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten wakkerden de discussie over het asielbeleid nog verder aan. Aan het eind van de verkiezingscampagne werd alleen nog maar hierover gepraat.

De leidster van de Volkspartij, Kjärsgaard, vergeleek de toestroom van asielzoekers al eens met een invasie. Aankomend premier Anders Fogh Rasmussen zal haar steun in zijn nieuwe regering nodig hebben, maar anders dan in Oostenrijk zal extreem rechts geen deel uitmaken van het kabinet.

Etnische minderheden en vooraanstaande politici hebben niettemin hun bezorgdheid geuit over de invloed die de Volkspartij in de politiek zal krijgen. Onder hen was ook de Zweedse premier Persson. „We zien nu een centrumrechtse regering die zich met een beleid tegen buitenlanders staande zal moeten houden", zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer