DSM ziet toekomst zonnig tegemoet
Chemieconcern DSM heeft in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat over de doorlopende activiteiten behaald van 102 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettoconcernwinst nam met 13 procent toe tot 120 miljoen.
Vergeleken met hetzelfde tijdvak daalde de netto-omzet, eveneens over doorlopende activiteiten, met 2 procent naar 1,43 miljard euro. De totale omzet daalde met 5 procent tot 1,99 miljard euro. Op de beurs werden deze cijfers positief ontvangen. De koers schoot bij het begin van de handel met ruim 8 procent omhoog.
Bij de presentatie van de kwartaalcijfers, eind april, had DSM al te kennen gegeven dat het bedrijfsresultaat in de komende periode aanzienlijk zou verbeteren. Uit de donderdagochtend voorbeurs gepresenteerde cijfers blijkt de juistheid van deze inschatting. „Het bedrijfsresultaat (26 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2002) ligt aan de bovenkant van de door ons uitgesproken verwachtingen”, zei topman P. Elverding.
De nettowinst kwam in het tweede kwartaal van 2002 uit op 959 miljoen euro. Dat is een duizelingwekkende stijging van 805 procent ten opzichte van de 106 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar. Van dat bedrag komt 840 miljoen euro echter op naam van de verkoop, begin april, van DSM Petrochemicals aan Sabic. De Saudische olieproducent zou oorspronkelijk de helft van de verkoopprijs van 2,25 miljard euro in 2006 betalen. In plaats daarvan heeft DSM nu al 2 miljard euro in contanten ontvangen, waarmee de transactie volledig is afgerond.
Het afscheid van de zeer conjunctuurgevoelige petrochemie is een logische consequentie van de strategie van DSM om zich toe te leggen op de fijnchemie. Het concern is op zoek naar gespecialiseerde bedrijven in met name deze sector en in de biotechnologie. „Achter de schermen wordt aan acquisities gewerkt. Een overnamekandidaat moet financieel gezond zijn en de activiteiten moeten bij die van DSM aansluiten”, zei lid van de raad van bestuur H. van Dalen.
De omzet van DSM’s paradepaardje Life Science Products, dat onder andere halffabrikaten voor de farmaceutische industrie produceert, liep in de verslagperiode met 3 procent terug ten opzichte van het tweede kwartaal van 2001. Het concern voert desinvesteringen en de koersstijging van de euro aan als oorzaken. Vooral de fijne chemie presteerde teleurstellend. Dankzij producten voor de voedingsmiddelenindustrie nam het bedrijfsresultaat van de divisie toch toe, en wel met 4 procent.
Vanwege de aanhoudende malaise in de glasvezel- en telecomindustrie bleven bij de divisie Performance Materials omzet en bedrijfsresultaat respectievelijk 7 procent en 13 procent achter bij het tweede kwartaal van 2001. Met een stijging van 18 procent pakt de vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar een stuk beter uit. Bij Industrial Chemicals nam de omzet bij hogere volumes maar lagere prijzen met 2 procent af ten opzichte van vorig jaar. Nog lagere vaste kosten compenseerden de lagere marges ruimschoots, zodat DSM voor deze divisie toch nog ruim een verdubbeling van het bedrijfsresultaat kon noteren.
Bestuursvoorzitter Elverding toonde zich optimistisch over het tweede halfjaar. „Het herstel van de economie blijft nog aarzelend en de lage dollarkoers werkt niet in ons voordeel.” Financieel topman A. van Andel verwacht dat DSM over geheel 2002 met de doorlopende activiteiten een stijging van het bedrijfsresultaat met meer dan 10 procent zal realiseren.