Bush herdenkt slachtoffers in New York
NEW YORK - De Amerikaanse president George Bush heeft zondag met een kranslegging in New York bij Ground Zero de slachtoffers van de aanslagen vijf jaar geleden herdacht.
„Ik heb gezworen dat ik de lessen van die dag nooit zal vergeten”, aldus Bush toen hij kort daarna Brandweerstation Nr. 10 bezocht, dat op 11 september 2001 nauw betrokken was bij de reddingswerkzaamheden. Twee gekaapte vliegtuigen verwoestten op die dag in New York de twee torens van het World Trade Center.In Washington kwamen duizenden mensen bijeen voor een tocht naar het ministerie van Defensie, dat getroffen werd door een derde gekaapt toestel. In Pennsylvania kwamen mensen bijeen op de plaats waar een vierde toestel neerstortte, dat waarschijnlijk bedoeld was voor het Witte Huis of het Capitool in Washington.
President Bush daalde in New York af in de enorme put die de fundamenten bevatte van het WTC-complex. Op de plaats waar de twee torens hebben gestaan, zijn kleine vijvers. Daar legden de president en zijn echtgenote kransen in het water.
De president werd begeleid door oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani en diens opvolger Michael Bloomberg. Na een dienst in de St. Patrick’s Kathedraal zei Bloomberg dat de stad er weer bovenop is, „ook al hadden sommigen New York na die vreselijke slag afgeschreven.”
De president woonde een herdenkingsdienst bij in de St. Paul’s Kapel, vlak bij het WTC-complex. Hier kwamen reddingswerkers na de aanslag op adem. Samen met de president en Laura Bush woonden hier nabestaanden van WTC-slachtoffers een sobere dienst bij onder leiding van dominee Timothy Keller, die verklaarde dat hij nog steeds worstelt met de vraag hoe hij de aanslagen kan verenigen met zijn geloof in God.
Niet alle New Yorkers waren blij met de aanwezigheid van de president. Vlak bij Ground Zero demonstreerden enkele tientallen mensen, die vooral bezwaar maakten tegen de „politieke exploitatie” van de septemberaanslagen. „Bovendien heeft Bush deze aanslagen aangegrepen voor een totaal ongerechtvaardigde invasie van Irak, die daar al tienduizenden mensen het leven heeft gekost”, aldus demonstrante Ann Muyskens.
Ondanks alle aandacht van pers, media de politiek voor deze herdenking van de septemberaanslagen, betreuren sommigen het feit dat veel Amerikanen ”9-11” in feite alweer vergeten zijn. „Men is het kwijt; het speelt voor velen niet meer. Dat is niet goed. Wij mogen niet vergeten dat er mensen zijn die onze maatschappij en onze waarden onderuit willen halen”, aldus Sidney Bender. Dat is het thema van een serie redevoeringen van de president, die hij vanavond afsluit. Redevoeringen waarin hij benadrukt dat Amerika nog steeds „in oorlog” is: een oorlog tegen het terrorisme.