Buitenland

Prodi: EU-waarnemers aan grens Libanon-Syrië

HELSINKI - Ongewapende waarnemers van de Europese Unie in burgerkleding moeten Syrië helpen zijn grens met Libanon te bewaken. Dat heeft de Italiaanse premier Romano Prodi zondag gezegd.

Buitenlandredactie
11 September 2006 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

Prodi zei dat hij met de Syrische president Bashar Assad overeenstemming heeft bereikt over hulp van de Europese Unie bij de bewaking van de grens, om de smokkel van wapens naar het Libanese Hezbollah te verhinderen.Berichten waarin sprake was van een militaire aanwezigheid van de EU aan de Syrisch-Libanese grens noemde hij onjuist. „Deze technische assistentie zal worden verleend door EU-medewerkers, zonder wapens en zonder (militaire) uniformen”, zei Prodi tegen verslaggevers bij de Europees-Aziatische top in Helsinki.

Prodi zei dat het een kwestie van „transparantie” is, die van belang is voor het kweken van vertrouwen in het Midden-Oosten.

De Israëlische regering maakte zaterdag bekend dat het leger zich binnen twee weken volledig zal terugtrekken uit Zuid-Libanon. Israël heeft zich al grotendeels teruggetrokken uit de gebieden die werden ingenomen na de strijd tegen de sjiitische Hezbollah, maar nog ongeveer een kwart van het ingenomen gebied is nog altijd in Israëlische handen.

Met de terugtrekking van zijn militairen en het opheffen van de zee- en luchtblokkade van Libanon moet een einde komen aan de Israëlische militaire aanwezigheid in Libanon. Internationale marinepatrouilles hebben zaterdag de laatste taken overgenomen van de Israëlische marine bij het afsluiten van de Libanese kust voor wapensmokkelaars.

De Verenigde Naties onderhandelen ondertussen met de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah en Israël in een poging twee ontvoerde Israëlische militairen vrij te krijgen. Dat heeft een hoge VN-functionaris zondag gezegd.

De plaatsvervanger van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, Mark Malloch Brown, zei dat de internationale organisatie een gespreksleider heeft aangewezen om de vrijlating te bewerkstelligen. Die praat zowel met Hezbollah als met de Joodse staat, zei Brown.

De ontvoering van de twee militairen was de directe aanleiding voor de oorlog in Libanon. Gedurende 34 dagen trachtte Israël met bombardementen en een grondoorlog de verzetsbeweging op de knieën te dwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer