Buitenland

Belgische militairen planden aanslagen

DENDERMONDE - De onderzoeksrechter in het Belgische Dendermonde heeft vier verdachten van aanslagplannen voorlopig op vrije voeten gelaten. Een groep van zeventien extreem rechtse mannen, overwegend militairen, werd gisteren aangehouden op verdenking van een terroristische aanslag te willen plegen in België.

Buitenlandredactie
8 September 2006 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

De onderzoeksrechter is donderdagavond direct begonnen met de verhoren. Van de eerste vijf verdachten zijn er vier vrijgelaten. Een is formeel aangehouden. De rechter is vanmorgen verdergegaan met het verhoren van de andere verdachten, aldus de Vlaamse omroep VRT vrijdagmorgen.De verdachten bleken lid van de extreem rechtse organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET). Ze beschikten over explosieven, wapens en een ontwerpbrief om een aanslag op te eisen. In een rugzak werd een zelfgemaakte bom aangetroffen. Volgens aangetroffen documenten had de groep het gemunt op joden, allochtonen en bepaalde individuele personen.

Volgens de Belgische politie waren „alle randvoorwaarden voor het plegen van een aanslag vervuld. Alleen een concreet doelwit was er nog niet”, aldus een woordvoerder vanmorgen.

Hoofdverdachte is de 25-jarige Thomas B. uit Buggenhout, gelegerd in de kazerne van Leopoldsburg. Zijn ex-vriendin Tamara is ook opgepakt. Deze ex-militair runde een café nabij de kazerne. Het café was de ontmoetingsplaats voor BBET.

De organisatie BBET wordt gezien als een afscheiding van Blood and Honour, waarvan een leider eveneens is opgepakt. Blood and Honour moedigt blanke mannen en vrouwen aan minstens tien kinderen te krijgen, om zo het „arische ras” te verspreiden. De BBET kwam in 2004 al in het nieuws. De organisatie had toen een internationale bijeenkomst van neonazi’s georganiseerd in Waasmunster. De bijeenkomst was gepland in een zaal van een politica van Vlaams Belang. Toen de vergadering uitlekte, moest de groep uitwijken naar een andere locatie.

De verdachten zouden geen sterke band hebben met het Vlaams Belang, vermoedt de Linkse Socialistische Partij, die extreem rechts nauwlettend volgt. „De activisten van BETT vonden dat het Vlaams Belang niet radicaal genoeg was.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer