Groep aandeelhouders wil Stork ontbinden
LONDEN/NAARDEN (ANP) - Stork moet zich louter met de bouw van vliegtuigonderdelen en andere activiteiten in de lucht- en ruimtevaart gaan bezighouden. De divisies Print, Technical Services en Food Systems moeten onmiddellijk worden verkocht.
Die eisen hebben de twee grootaandeelhouders van het industrieconglomeraat donderdag uitgesproken.De investeringsmaatschappijen Centaurus Capital en Paulson & Co willen in een buitengewone aandeelhoudersvergadering het opsplitsen van de onderneming aan de directie opleggen. De vergadering mag niet later dan op 19 oktober plaatshebben. Stork kwam aan het begin van de middag met een verklaring waarin de onderneming haar verbazing erover uitsprak dat Paulson en Centaurus hun standpunt niet eerder kenbaar hebben gemaakt. De directie zegt zich te beraden op een reactie, die publiek gemaakt zal worden.
Centaurus en Paulson bezitten 31,4 procent van Stork en zeggen gezamenlijk te blijven optreden. De onderneming belegde dinsdag al een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarin aandeelhouders uitleg kregen over een onderzoek naar een beursexit. Dat onderzoek resulteerde in het handhaven van de beursnotering. Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt onderstreepte toen nogmaals dat het conglomeraat Stork op drie pijlers rust: Luchtvaart, Food en Technical Services.
Vertegenwoordigers van de Britse en Amerikaanse participatiemaatschappijen bleven zwijgen, ondanks herhaaldelijk aandringen van onder anderen directeur De Vries van de belangenvereniging van beleggers VEB.
„Die bijeenkomst was door Stork belegd om ons te informeren. We waren er om te luisteren”, aldus Mina Gerowin van Paulson in een toelichtende telefonische persconferentie.
Volgens Paulson en Centaurus zijn de afzonderlijke bedrijfsonderdelen op zichzelf goede activiteiten. „De overkoepelende structuur belemmert hun volledige ontwikkeling. Hierdoor blijft Stork op de markt ondergewaardeerd. De combinatie onder één paraplu heeft geen nut. Het bedrijf heeft enige merkbare synergie ook niet kunnen aantonen.”
VEB-voorman De Vries sprak donderdag van een „rare move.” Hij heeft daarom in een brief om opheldering gevraagd van de investeerders. „Eerst blijven ze zwijgen en nu willen ze opnieuw een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarin geen besluiten kunnen worden genomen”, aldus De Vries.
De VEB-directeur constateert dat Paulson en Centaurus inmiddels een controlerend belang hebben in Stork. „Er ligt een wetsvoorstel waarin aandeelhouders met een dergelijke zeggenschap worden verplicht tot een overnamebod.” Paulson en Centaurus beweren geen intentie te hebben Stork zelf te kopen. „We beleggen in beursgenoteerde ondernemingen. We zijn geen private equity.”
Storks Aerospace ontwikkelt onder meer kunststof voor deuren en luiken van vliegtuigen en levert romppanelen van het lichtgewicht materiaal Glare voor de Airbus A380. Het verzorgt de bekabeling in toestellen en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35, Joint Strike Fighter, recent omgedoopt tot Lightning II. Daarnaast verzorgt Stork met zijn divisie Aerospace Services onder meer het onderhoud van de toestellen van de Fokker-vloot.
Vakbond CNV noemt de splitsing van Stork een typisch staaltje van kortetermijndenken. „De grootaandeelhouders investeren alleen in hun eigen portemonnee”, aldus CNV-bestuurder Gerti van Valkenburg. Volgens haar moet Stork intact blijven. „Alleen verder gaan met de lucht- en ruimtevaartdivisie lijkt leuk, omdat die nu veel winst oplevert. Maar zodra het slecht gaat in de luchtvaart, zit je met alleen die activiteiten gelijk aan de grond. Nu kunnen de overige divisies de zwarte cijfers van het huidige Stork in de lucht houden.”