„Opsporingsmethoden xtc moeten ruimer”
Officier van justitie M. Witteveen, coördinator van de Unit Synthetische Drugs, vindt dat de opsporingsmethoden van de politie in onderzoeken naar xtc-producenten moeten worden verruimd. „We moeten meer de grenzen opzoeken", bepleit Witteveen.
Officieren van justitie moeten de grenzen van de opsporingsmethoden durven aftasten, vindt de aanklager. „De officieren van justitie zijn nog wel eens bang om een foutje te maken. Als je niet bereid bent je nek uit te steken, is de kans op succes in opsporen en vervolgen klein. We zijn wel heel voorzichtig geworden met de toepassing van opsporingsmethodes."
Een van de problemen waar de politie bij onderzoeken naar xtc-producenten op stuit, is de samenwerking met het buitenland, vooral de Verenigde Staten. Na de IRT-affaire is in Nederland de inzet van burgers als infiltrant verboden. „De meeste rechtshulpverzoeken die de Amerikanen sturen, vragen om de inzet van Amerikaanse burgers op ons grondgebied. De minister wijst die verzoeken vaak af."
De Haagse advocaat Wladimiroff is het oneens met Witteveen. „De blote mededeling dat het met de bestaande middelen niet lukt om zaken op te lossen, is onvoldoende om de politie meer bevoegdheden te geven. Dat Amerikanen hier burgers willen inzetten, betekent niet dat wij de wet moeten veranderen."
Volgens Witteveen blijft Nederland het belangrijkste productieland van xtc, van waaruit wereldwijd gehandeld wordt. „De handel in het pilletje loopt zo goed, omdat het zo populair is. Het grote probleem is dat de marktwerking veel sneller is gegaan dan de uitbreiding van onze capaciteit."
China
Een van de knelpunten bij het bestrijden van de xtc-handel is de gebrekkige aanpak van de handel in grondstoffen, meent Witteveen. „Voor de 23 miljoen pillen die vorig jaar wereldwijd in beslag zijn genomen, was maar 2000 liter nodig. We moeten dus de grondstoffen in beslag te nemen", vertelt hij. „Hier komt bij dat het leeuwendeel van die stoffen uit China komt. Met dat land werken we niet samen", meldt hij.
Nederland loopt hierbij achter op het buitenland. „De Verenigde Staten en Australië hebben wel beperkte samenwerkingsafspraken, terwijl wij als drugsproducerende natie juist een extra verantwoordelijkheid hebben."
De politie heeft een derde verdachte aangehouden in het onderzoek naar de vondst van 17.000 liter grondstof voor xtc-pillen in het Limburgse Eijsden. Volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie in Rotterdam werd de verdachte begin deze maand gearresteerd. Hij zit in voorarrest.