Economie

Druk op Wijn na stop stroomsubsidie

DEN HAAG (ANP) - Minister Wijn van Economische Zaken komt met een regeling om tuinders en andere ondernemers die naast de subsidie voor duurzame energie grijpen, tegemoet te komen in hun schade.

1 September 2006 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 04:03

Hij staat onder zware politieke druk om een stap verder te gaan en ook een „overgangsregeling” te treffen, nadat hij eerder deze maand vriend en vijand met een subsidiestop had verrast.Het besluit van Wijn om nieuwe aanvragen van zogeheten MEP-subsidies voor het opwekken van groene stroom niet meer in behandeling te nemen dreigt vooral boeren en tuinders te treffen die willen investeren in vergisting en biogas. Volgens de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) hebben ze in veel gevallen al kosten gemaakt, waarvan ze nu niets terugzien.

LTO reageerde donderdag teleurgesteld op de uitkomst van het overleg in de Tweede Kamer. De organisatie vestigt de hoop nu op een motie die SGP-Kamerlid Van der Staaij aankondigde en die lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid.

Van der Staaij wil verdergaan dan louter en alleen een schadevergoeding, maar Wijn wil dat niet toezeggen. De CDA-bewindsman gaat op aangeven van VVD-Kamerlid De Krom in kaart brengen hoeveel kosten bedrijven hebben gemaakt in de veronderstelling dat ze in aanmerking zouden komen voor subsidie.

CDA-Kamerlid Hessels was blij met de door Wijn aangekondigde schaderegeling, maar zei „te blijven pleiten voor aanvulling.” Hij wil dat „kleine projecten” afgemaakt kunnen worden. Dat zou kunnen door „eenmalige” uitkeringen.

Wijn kwam met de subsidiestop, omdat de doelstelling om in 2010 9 procent van de stroom duurzaam op te wekken ook gehaald wordt zonder nieuwe projecten toe te kennen. De kosten van de subsidies, die gelden voor een periode van tien jaar, vallen veel hoger uit dan tot dusver werd verwacht. Wijn kreeg steun voor die houding van CDA, VVD en LPF.

De linkse oppositie en D66 drongen er bij Wijn op aan de subsidiestop in te trekken. De subsidiewet was toch al zo veranderd dat met ingang van 2007 een „plafond” wordt ingesteld om de kosten binnen de grenzen te houden.

Het ministerie voerde de MEP-subsidies in 2003 in. De regeling is sindsdien herhaaldelijk gewijzigd, vooral om de kosten in de hand te houden. Irrgang (SP), Samsom (PvdA), Van der Ham (D66) en Vendrik (GroenLinks) verweten Wijn vooral dat de subsidiestop leidt tot grote onzekerheid en niet bijdraagt aan een stabiel investeringsklimaat voor duurzame energie.

Greenpeace zegt in een reactie geen stop te willen op de subsidies, maar op het „stoplichtbeleid.” De organisatie vraagt zich af wat de passage over duurzame energie in het programma van het CDA nog waard is en vreest dat alleen de paragraaf over een nieuwe kerncentrale „spijkerhard” is.

Ook het Wereld Natuur Fonds hekelt het „zwalkend beleid” en vindt dat de handelwijze van Wijn op gespannen voet staat met het programma van zijn partij, waarin gepleit wordt voor een „stimulans” om te investeren in energiewinning uit mest en vergisting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer