Buitenland

Israëlische leger doodt Palestijns tweetal

NABLUS - Israëlische militairen hebben dinsdagmorgen twee Palestijnse strijders doodgeschoten bij een inval in het vluchtelingenkamp Balata op de Westelijke Jordaanoever. Dat hebben Palestijnse ambulancemedewerkers gezegd.

Buitenlandredactie
29 August 2006 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:03

De twee mannen, plaatselijke leiders van de al-Aqsa Martelarenbrigades, werden gedood in een vuurgevecht in het kamp bij Nablus. Het Israëlische leger doet bijna elke nacht invallen in Nablus, een bolwerk van het Palestijnse verzet.Maandag doodde het Israëlische leger in de Gazastrook vijf Palestijnen bij verscheidene incidenten. In de zuidelijke stad Rafah kwam een Palestijnse burger om door Israëlisch tankvuur, meldden ziekenhuisbronnen. Eerder op de dag kwamen in Gaza-stad twee leden van een door Hamas geleide veiligheidsdienst en twee leden van de garde van Fatahpresident Mahmud Abbas om het leven bij een Israëlische luchtaanval. Dat meldden Palestijnse veiligheidsbronnen.

De Israëlische regering is van plan een aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die ze voorheen niet erkende, te ’legaliseren’ in plaats van af te breken. Dat blijkt uit een intern document van het ministerie van Justitie, zo heeft de vooraanstaande Israëlische oud-aanklager Talia Sasson maandag tegen de Israëlische legerradio gezegd. In een rapport dat ze in 2005 in opdracht van de regering opstelde riep Sasson ertoe op om 105 door de Israëlische regering niet-geautoriseerde nederzettingen op de Westoever te verlaten. Een woordvoerder van het ministerie zei dat het door Sasson aangehaalde document de basis vormt voor discussies en geen beleid weergeeft. Volgens het internationaal recht zijn alle Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal.

Israël heeft toegezegd ruim twintig nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen die zijn gebouwd sinds Ariel Sharon in 2001 werd verkozen tot premier, maar is zijn belofte niet nagekomen.

De Verenigde Staten maakten maandag bekend dat de grensovergang Karni tussen Israël en de Gazastrook wordt bemand door internationale waarnemers om te voorkomen dat deze voor de Palestijnen cruciale doorgangspost voor vrachtverkeer steeds door Israël gesloten wordt. Israël en de Palestijnse Autoriteit staan achter het plan, maar Israël wil alleen over de implementatie ervan gaan nadenken als de Israëlische militair is vrijgelaten die in juni werd ontvoerd door aan Hamas gelieerde extremisten.

De waarnemers, volgens de krant Ha’aretz negentig man met dertig man ondersteunend personeel, zouden aan de Palestijnse kant van de grens gestationeerd worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer