Economie

FNV hekelt rol pensioenfondsen in flitskapitaal

AMSTERDAM (ANP) – FNV Bondgenoten wil dat er voorwaarden in het leven worden geroepen waaronder pensioenfondsen beleggen in hedgde funds. De bond vindt dat pensioenfondsen zoals het ABP en PGGM kritisch moeten kijken naar de negatieve effecten die durfkapitalisten hebben op het Nederlandse bedrijfsleven.

26 August 2006 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Dat zei de voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk zaterdag in het Financieele Dagblad (FD). Van der Kolk heeft kritiek op de rol die hedge funds spelen in Nederland. „Ze zorgen voor veel onrust en hectiek. Hun doel lijkt slechts te zijn om in zo kort mogelijke tijd te verdienen met het opkopen, splitsen en verkopen van (delen) van bedrijven", aldus de bestuurder tegen het FD.Van der Kolk schaart zich daarmee achter Joop Wijn, minister van Economische Zaken, die onlangs kritische opmerkingen maakte over durfkapitalisten. Hij noemde ze onder meer „een soort sprinkhanen die bedrijven leegvreten".

Een woordvoerder van pensioenfonds ABP vond het lastig om een reactie te geven op de woorden van Van der Kolk. „Er bestaan veel misverstanden over hedge funds. Deze omvatten een breed scala aan strategieën die je niet onder een noemer kunt vangen", aldus de zegsman tegen het FD.

In De Telegraaf van zaterdag richtte bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt, topman van het door hedge funds belaagde Stork–concern, zijn pijlen op durfkapitalisten. „Een aantal hedge funds gaat te ver. Die zijn er op uit om een momentum te creëren en snel winst te maken op koersfluctuaties", aldus Vollebregt. Volgens de topman is het spel aan het verruwen.

In Nederland spelen durfkapitalisten een steeds grotere rol. Een bekende strategie van zulke investeerders is het opkopen van kwakkelende bedrijven, deze in stukken hakken en vervolgens de delen met veel winst verkopen.

Als dergelijke private investeerders grootaandeelhouder zijn van een multinational, laten ze het niet na het bestuur te vertellen welke strategie moet worden gevolgd. Zo proberen hedge funds Paulson en Centaurus momenteel steun te krijgen voor een opsplitsing van detailhandelsconcern Ahold. Eerder al kregen bedrijven als Shell, VNU, CSM en ASMI te maken met dit zogenoemde aandeelhoudersactivisme.

Vrijdag keerde minister Gerrit Zalm van Financiën zich nadrukkelijk tegen de mening van Joop Wijn. Volgens Zalm zijn de opmerkingen van Wijn niet bevordelijk voor het vestigingsklimaat van het financiële bedrijfsleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer