Binnenland

Hoosbuien treffen kustgebied

EGMOND AAN ZEE - Gemeenten in het westelijk deel van Nederland hebben vrijdag opnieuw te kampen gehad met zware regenbuien. In Egmond aan Zee konden sommige winkeliers hun emoties nauwelijks de baas toen een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur poolshoogte kwam nemen.

Regioredactie
25 August 2006 20:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:02
AMSTERDAM – Bewoners van een pand aan het Begijnhof in Amsterdam moesten vrijdag met emmer en dweil aan de slag. Als gevolg van hevige regenval stonden tal van kelders en huiskamers blank. Foto ANP
AMSTERDAM – Bewoners van een pand aan het Begijnhof in Amsterdam moesten vrijdag met emmer en dweil aan de slag. Als gevolg van hevige regenval stonden tal van kelders en huiskamers blank. Foto ANP

Vooral het centrum van Egmond aan Zee werd getroffen door wateroverlast. Diverse straten liepen onder. Twee weken geleden gebeurde dit ook al. In de Voorstraat, een van de ondergelopen straten, stond 30 tot 40 centimeter water, aldus een woordvoerder van de gemeente Bergen. „De Voorstraat is het laagst gelegen gebied.” De brandweer zette de straten af en pompte het water weg.Burgemeester P. de Winter en wethouder J. Mesu van de gemeente Bergen brachten vrijdag een bezoek aan Egmond aan Zee. De wethouder kreeg volgens de woordvoerder van de gemeente „een paar duwtjes” van een aantal zeer geëmotioneerde mensen. Volgens de woordvoerder gaat Mesu hier echter geen aangifte van doen. De wethouder toonde begrip voor de emoties en zei dat het gemeentebestuur zo snel mogelijk maatregelen gaat treffen.

In Den Helder stonden de straten ook korte tijd blank. Volgens een woordvoerder van de gemeente viel er in de stad 40 millimeter water in anderhalf uur tijd. Het heeft er even blank gestaan en vier of vijf winkels hadden wateroverlast, maar het water was al snel weer weg.

De brandweer Amsterdam en omstreken is vrijdag tussen 08.00 uur en 15.30 uur overspoeld met telefoontjes. Volgens een woordvoerster kwamen er ongeveer 300 meldingen van wateroverlast binnen. „We konden helaas niet iedereen een helpende hand bieden. Mensen kunnen vaak ook beter een loodgieter bellen, wij helpen alleen in geval van nood”, aldus de zegsvrouw.

In het historische Begijnhof in de binnenstad van Amsterdam liep een aantal souterrains onder water. Ook raakten in de stad veel kelders vol en overstroomden rioleringen, aldus de woordvoerster van de brandweer.

In Vlaardingen is als gevolg van een wolkbreuk vrijdagochtend een stuk van een dijk weggespoeld. Doordat de dijk geen waterkerende functie heeft, was er geen sprake van een calamiteit of overstromingsgevaar. In enkele uren tijd viel er 57 millimeter regen. Dat is bijna evenveel als normaal in een maand. Straten stonden blank en kelders liepen onder.

De brandweer, politie, gemeente en hoogheemraadschap Delfland zijn de hele dag bezig geweest met het wegpompen van water uit de volgelopen riolen naar de Nieuwe Maas en met het verhelpen van de overlast.

Vanwege een stroomstoring als gevolg van de heftige regenval was de gemeente Vlaardingen vrijdag vroeg gedurende een half uur telefonisch onbereikbaar. De telefooncentrale viel tijdelijk uit, maar dat werd snel hersteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer