Radboudziekenhuis hervat hartoperaties
NIJMEGEN (ANP) – Het bestuur van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen hoopt eind september de hartoperaties bij volwassenen te kunnen hervatten. Het ziekenhuis moest daar in april onmiddellijk mee stoppen, toen uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) bleek dat in het verleden in het UMC meer hartpatiënten overleden dan gemiddeld.
Hartlongchirurg Henry van Swieten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein wordt per 1 oktober afdelingshoofd van de cardio–thoracale chirurgie, zo heeft een woordvoerder van het UMC donderdag gezegd. Het vorige afdelingshoofd René Brouwer legde zijn functie neer toen het vernietigende rapport van de inspectie uitkwam. Brouwer beëindigt zijn dienstverband met het UMC per 30 september.Het UMC trok de Amsterdamse hoogleraar Leon Eijsmans als interimhoofd aan om de hartlongchirurgie te reorganiseren. Die is sinds 1 juni aan het werk en verwacht nog enkele maanden nodig te hebben om zijn klus af te ronden. Eijsmans heeft volgens de ziekenhuiswoordvoerder niemand van de hartchirurgen, cardiologen, intensivisten, perfusionisten of verpleegkundigen de deur gewezen. Ruzie tussen de verschillende disciplines was een van de belangrijkste oorzaken van het hoge aantal sterfgevallen.
De 57–jarige Van Swieten wordt tevens hoogleraar cardio–thoracale chirurgie aan de Radboud Universiteit. Hij neemt tijdelijk cardioloog Sjef Ernst uit Nieuwegein mee naar Nijmegen. Ernst is al met pensioen, maar was tot twee jaar geleden verantwoordelijk voor de coördinatie van de hartchirurgie in Nieuwegein. In het UMC wordt hij verantwoordelijk voor de zorg rondom de operatie bij volwassen hartpatiënten.
Van Swieten en Ernst gaan de Nieuwegeinse werkwijze in het UMC invoeren. Het St. Antonius Ziekenhuis staat op het gebied van hartlongoperaties zeer goed bekend, zegt de woordvoerder van het UMC, zodat het volgen van hun voorbeeld aanbevelenswaard is. Hoe lang Ernst in Nijmegen actief blijft is nog onbekend.
Het UMC denkt de resultaten van de reorganisatie van de hartlongchirurgie half september te kunnen presenteren aan de inspectie. „Wanneer wij hen uitnodigen, zijn we er zelf van overtuigd dat het hier weer tiptop in orde is”, zegt de woordvoerder. De inspectie moet toestemming geven voor het hervatten van de operaties. Het UMC mocht de afgelopen maanden wel dotteren en spoedoperaties uitvoeren. Met de hartchirurgie bij kinderen was niets aan de hand.
Hartpatiënten Nederland is aangenaam verrast door de komst van de „deskundige en bekwame” chirurg Van Swieten. Wel vindt de vereniging het vreemd dat niemand van de „medeplichtigen” aan de eerder ontstane ruziesfeer binnen de afdeling de laan is uitgestuurd. „Wij vrezen dat het herstel van het vertrouwen tussen patiënt en arts hierdoor langer zal duren”.
De vereniging vindt toch al dat in de verklaring van het UMC te veel over het bestuur, over personen en over de inspectie en te weinig over de patiënt wordt gesproken. Ze hoopt dat het hartcentrum snel weer op de rails staat.