Ondergrondse verzakking Kerkrade
KERKRADE (ANP) – In het centrum van Kerkrade nabij de Voorterstraat is woensdag een gat door verzakking van zes meter diep ontdekt. De omtrek van het gat bedraagt acht bij tien meter. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Dat hebben woordvoerders van de gemeente Kerkrade, de brandweer en de politie gezegd.
Vermoedelijk is het gat ontstaan door instorting van ondergrondse mijnenstelsels. Het gat ligt in een groengebied vlakbij een rotonde. De gemeente heeft het groengebied met hekken afgezet en met borden tot levensgevaarlijk terrein verklaard.In het groengebied liggen onder meer een voetbalveldje en een skatebaan. Aan de overkant van het groengebied bij een rotonde liggen op ruim honderd meter afstand enkele woningen.
Een aantal maanden geleden werd in het veld al een bescheiden gat ontdekt. Woensdagochtend zouden mensen van de gemeente en het Staatstoezicht op de Mijnen dat vol beton storten. Maar bij inspectie bleek het gat fors groter geworden en nu meet het 350 kuub, aldus de woordvoerder van de gemeente Kerkrade.
Onder het gat liggen de schachten en gangen van de vroegere Domaniale Mijn. Experts van het Staatstoezicht op de Mijnen gaan vanaf donderdag onderzoeken wat de instorting heeft veroorzaakt. De woordvoerder van de gemeente kon niet zeggen of naburige woningen ook gevaar lopen. Ook wist hij niet of zich eerder dit soort instortingen hebben voorgedaan in Kerkrade.
Wel blijkt een riolering ter plaatse kapot te zijn gegaan. Of dit (mede–)oorzaak dan wel gevolg van de verzakking is, wordt onderzocht. De riolering wordt donderdag hersteld.
In het aangrenzende Duitse Noord–Rijnland–Westfalen en het Sauerland deden zich de afgelopen jaren meerdere soortgelijke verzakkingen voor boven instortende mijngangen. Daarbij ontstond schade aan woningen. In Siegen (Sauerland) werd in februari 2004 een deel van een flat door het gat opgeslokt. Van de negentig bewoners waren er 27 thuis, toen een kant van het gebouw wegzakte in een gat van tien meter diepte. Deze bewoners konden zich op het nippertje in veiligheid stellen. Sindsdien wordt dit ’Siegener Loch’ steeds groter.
Het Mijnenambt in Noord–Rijnland–Westfalen telt jaarlijks tussen de vijftig en zeventig verzakkingen als gevolg van mijninstortingen. Meestal gebeurt dat in bosgebieden, maar soms ook verdwijnt een woning of garage in de diepte.