Binnenland

KNMI: Zomer 2006 model voor de toekomst

DE BILT - Na een warme juli volgt doorgaans een warme augustus. Maar niet in 2006. Koude zeelucht vanuit de Poolstreek gooit sinds begin augustus roet in het eten. „Maar als de zee in juli niet zo warm was geworden, was augustus nog een stuk koeler geweest.”

Binnenlandredactie
21 August 2006 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Na een kurkdroge julimaand volgde een tot dusver kletsnatte augustus. Daarmee komt opnieuw een record in zicht: het aantal zomerse dagen met zware regen van meer dan 50 millimeter per dag. Gemiddeld telt een zomer zes van die dagen. In 2001 en 2002 waren het er twaalf; deze zomer zijn het er tot dusver al tien.In Schoondijke viel van 2 op 3 augustus binnen 24 uur 93 millimeter regenwater. In Elburg op 17 augustus 57,4 millimeter en in Eersel bleef op 15 augustus de regenmeter bij 51 millimeter staan. Daarmee beleefden deze plaatsen iets uitzonderlijks; slechts eens per tien jaar regent het op een willekeurige plaats meer dan 50 millimeter op een dag.

„De luchtcirculatie is de afgelopen weken veranderd. Toevallig precies bij het wisselen van de maand”, zegt KNMI-voorlichter H. Geurts. „Nederland zit op dit moment gevangen in een noordelijke luchtstroom. Dat het zeewater wat warmer dan normaal is, helpt dan niet meer.”

Uitgerekend het warmere zeewater had voor een mooie augustus moeten zorgen. „Statistisch gezien is de kans groot dat na een warme juli ook augustus warmer is dan normaal”, stelt het KNMI op zijn site. „Zeker een juli met een gemiddelde temperatuur van 5 graden boven het langjarig gemiddelde maakt een goede kans gevolgd te worden door een warme augustus. Dat heeft vooral te maken met het sterk opgewarmde zeewater dat de warmte opslaat.”

Geurts geeft toe „min of meer” verrast te zijn door de overvloedige neerslag. Maar let wel, zegt hij, het is puur statistiek. „Ook al heb je 80 tot 90 procent kans op een warme augustus na een warme juli, je houdt altijd kans dat het anders uitpakt. Door de veranderende luchtcirculatie hebben we nu de pech dat het zover is.”

Het gemopper op de koude lucht die nu over de Noordzee stroomt, kan Geurts wel plaatsen. „Die geeft de buienactiviteit een flinke impuls. Op veel plaatsen is al meer dan 150 millimeter gevallen, in Noord-Holland lokaal meer dan 250 millimeter. Dat is uitzonderlijk veel.”

Let op, benadrukt de weerman echter, de ”warme-juli-warme-augustusregel” ziet vooral op de temperatuur en niet op de hoeveelheid neerslag. Sterker nog, dat een warme zomer vooral aan de kust door een hogere buienactiviteit wordt gevolgd is juist normaal. „Wel is het zo dat die buien meestal pas in het najaar voorkomen. We moeten dus wel constateren dat ze wat eerder zijn gekomen.”

Als alleen op de temperatuur wordt gelet, houdt de juli-augustusregel heel aardig stand, benadrukt Geurts. „De lucht die nu over zee waait, komt uit de Poolstreek. Daardoor zou je een koudere maand moeten hebben gehad. Tot dusver is de gemiddelde temperatuur in augustus 17 graden, slechts een fractie onder de gangbare 17,2. Dat is aan de warme julimaand te danken. Als de zee toen niet zo warm was geworden, was augustus een stuk koeler geweest.”

Welke zomers staan Nederland te wachten? „Een herhaling van die van 2006”, zegt Geurts met verwijzing naar het scenariorapport dat het KNMI in mei heeft uitgebracht. „Deze zomer staat model voor de toekomst. Een intensivering van de droogteperiode, gepaard met buien die hevig en tropisch zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer