Binnenland

Exportverbod stuit op weerstand

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister Veerman (Landbouw) het algehele exportverbod voor levende runderen, schapen en geiten zo snel mogelijk moet intrekken. De exportorganisatie voor vee Veepro–Holland is ook niet blij met het verbod en liet zaterdag weten dat het de branche ongeveer 6,5 miljoen euro per maand kost. Veerman nam zijn maatregel donderdag in verband met de uitbraak van de blauwtongziekte. Het aantal getroffen bedrijven in Zuid–Limburg is inmiddels opgelopen tot twaalf.

21 August 2006 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

„Het middel is erger dan de kwaal", zei directeur Jan Venneman van Veepro–Holland in het tv–programma NOVA. Hij noemde het exportverbod voorbarig en te streng. Veerman had dat volgens hem aan ’Brussel’ kunnen overlaten. Gelijke monniken, gelijke kappen, aldus de directeur.De Kamer is ook kritisch. VVD–landbouwwoordvoerder Oplaat vreest enorme economische schade en wil daarom van de exportban af, tenzij in Europees verband de maatregel in alle lidstaten geldt. Deskundigen overleggen maandag in Brussel over de ziekte.

Kamerlid Waalkens (PvdA) sprak van een draconische maatregel, maar zo kort na de ontdekking van de ziekte wel te billijken. Hij wil dat de maatregel wordt versoepeld en beperkt tot Zuid–Limburg, maar wel „op strikte voorwaarde van sluitende monitoringsmaatregelen". Zijn CDA–collega Ormel zei begrip te hebben voor het besluit van Veerman. „Het is een nieuwe ziekte voor Nederland. Op dat moment was het verstandig". Maar zodra het kan, moet het verbod zo snel mogelijk van tafel.

Veerman gaat niet direct in op de oproep, „maar Nederland wil liefst een zo kort mogelijke exportstop", liet een woordvoerster van hem weten. De maatregel is donderdag „veiligheidshalve" ingezet, stelde ze.

In België is zaterdag ook blauwtongziekte geconstateerd. Bij elf boerderijen in de provincie Luik en in de Voerstreek is de ziekte uitgebroken bij schapen en runderen. Rondom de bedrijven is een veiligheidszone van 20 kilometer afgebakend. Binnen die zone mag geen enkel vervoer plaatsvinden van herkauwers. België heeft nog geen exportverbod uitgevaardigd. Nederland zag geen aanleiding tot extra maatregelen.

De ziekte is in Nederland zelf intussen op twaalf bedrijven vastgesteld. Het begon op een bedrijf in Kerkrade en daarna op twee bedrijven in Nuth. De andere bedrijven, ook in Zuid–Limburg, lagen al onder verdenking. Het ministerie neemt daarom geen nieuwe maatregelen, aldus de woordvoerster van Veerman.

Sinds het export– en vervoersverbod van donderdag heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) drie veevervoerders betrapt die het verbod aan hun laars lapten. Dat gebeurde binnen de 20–kilometerzone rondom de bedrijven waar blauwtong is uitgebroken.

Het is de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt. Muggen zijn verantwoordelijk voor de verspreiding ervan. Uit voorzorg zijn de afgelopen dagen muggenvangers neergezet temidden van de grazende schapen in Zuid–Limburgse weiden. Het gaat om kleine apparaatjes met gasfles die als een stofzuiger muggen vangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer