Binnenland

Limburgse rundveehouders vrezen overlopende mestkelders

EPEN (ANP) – Rundveehouders in Zuid–Limburg vrezen voor overvolle mestputten onder de koeienstallen door de maatregelen in verband met blauwtong. Dat zei bestuurder Ger Lardinois van LTO–Zuid zaterdag.

19 August 2006 15:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

De runderen moeten in de stal overnachten als gevolg van de blauwtongziekte. De meeste boeren hebben weilanden die ver van de stallen liggen en daardoor kunnen de runderen overdag niet naar de wei. Vanaf 1 september mag er geen mest meer worden uitgereden, waardoor de putten overvol raken of zelfs overstromen, vreest Lardinois.In totaal zijn in de 20–kilometerzone rondom Kerkrade, waar een totaal vervoersverbod heerst, vijftienhonderd boeren getroffen door de maatregelen rondom de blauwtongziekte, zei Lardinois. De koeien mogen overdag alleen de wei op, als het grasland aan de stal grenst. Ze mogen niet over de weg naar de wei, aldus de bestuurder van LTO–Zuid.

Omdat de maatregelen zeker honderd dagen gelden, ontstaan er op termijn problemen met de mest. De boeren willen dat het ministerie met extra ontheffingen komt om overlopen van de gierkelders te voorkomen.

De getroffen boeren pleiten ook voor het insmeren van koeien met een anti–insectenmiddel. Dat werd vroeger ook gedaan, maar is nu verboden.

Uit de Verenigde Staten zijn inmiddels honderden muggenvangers onderweg, waarin gasbussen zitten die de muggen die blauwtong overbrengen doden. Schapenhouder Lardinois heeft al vijf van deze muggenvangers in zijn weilanden geplaatst.

Algemeen wordt nu verondersteld dat de besmetter geen Zuid–Europese mug, maar een ’gewone’ inheemse mug is, aldus Lardinois. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Wageningen hem verteld. De mug heeft mogelijk een met blauwtongvirus besmet geïmporteerd dier gestoken en het virus vervolgens overgebracht op andere herkauwers. Veel boeren kijken echter ook met argusogen naar dierentuin Gaiapark in Kerkrade, waar veel exotische dieren uit verre landen zijn ingevoerd. Ook deze dieren kunnen het virus hebben meegenomen, aldus Lardinois.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer