Vergoeding Concerta blijft gelijk aan Ritalin
DIEMEN - Patiënten met ADHD moeten blijven bijbetalen voor het geneesmiddel Concerta. Dat heeft minister Hoogervorst dinsdag bekendgemaakt.
Concerta is een medicijn met vertraagde afgifte voor kinderen met hyperactiviteit (ADHD). Dat is gemakkelijk voor ouders die hun drukke kroost maar één keer per dag Concerta hoeven te geven voor het gewenste effect. De werkzame stof methylfenidaat is dezelfde als die van het bekende middel Ritalin. Concerta is echter omgeven door een slimme coating waardoor de werkzame stof in het lichaam vertraagd vrijkomt.Behalve dit verschil, verschillen beide middelen ook in prijs. Een gemiddelde dosering Ritalin van fabrikant Novartis of het merkloze methylfenidaat kost per maand ruim 8 euro, voor Concerta moet 69 euro worden neergeteld. Het verschil zullen ouders na het besluit van Hoogervorst dus zelf moeten blijven bijbetalen.
Janssen Cilag uit Tilburg, fabrikant van Concerta, reageert teleurgesteld op het besluit van Hoogervorst en wijst op de 13.000 kinderen die het middel inmiddels gebruiken. „Bewust kiezen hun ouders voor bijbetalen of bijverzekeren zodat het kind de behandeling krijgt die nodig is. De minister volgt het advies van het College voor zorgverzekeringen. Dat vindt dat Concerta geen meerwaarde heeft ten opzichte van het inmiddels ruim veertig jaar oude middel Ritalin”, aldus woordvoerder Wim Viering.
Hij bestrijdt dat Concerta geen meerwaarde heeft. „Je hoeft het maar één keer per dag in te nemen en dat voorkomt vele problemen, zo blijkt uit onderzoek.” Viering wijst er verder op dat de minister ingaat tegen de landelijke richtlijn van ADHD-behandelaars, de ervaringen van hun ouders en de wensen van een meerderheid van de Tweede Kamer.
Woordvoerder Michiel Geldof van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) stelt in een reactie dat Concerta geen therapeutische meerwaarde heeft boven Ritalin, hooguit een praktische meerwaarde. „Je hoeft het namelijk maar één keer per dag te geven en dat is natuurlijk handig. Verder bevatten beide middelen echter precies dezelfde werkzame stof. Dus het argument dat Ritalin veertig jaar oud is en dat Concerta een modern middel is, gaat niet op. Alleen het jasje van beide producten is verschillend.”
Geldof vraagt zich wel hardop af of de coating van Concerta het aanzienlijke prijsverschil tussen beide middelen rechtvaardigt, maar voegt er tevens aan toe dat die afweging niet doorslaggevend is. „Wat wel de doorslag gaf bij het opstellen van ons advies aan de minister, is dat beide middelen dezelfde werkzame stof bevatten. Zowel Concerta, Ritalin als methylfenidaat zit daarom in hetzelfde cluster van medicijnen van het geneesmiddelenvergoedingssysteem. En het is in ons land zo geregeld dat de prijs van het goedkope middel bepalend is voor de hoogte van de vergoeding van andere medicijnen in het cluster. Dus de zaak ligt vrij helder.”