Buitenland

Akkoord regering en rebellen Sudan

De Sudanese regering en de rebellen in het zuiden van Sudan hebben de belangrijkste oorzaken van hun conflict, het langstlopende in Afrika, uit de weg geruimd en zaterdag in Kenia een schema opgezet voor overleg, volgende maand, dat een definitieve vredesovereenkomst moet opleveren.

AP
22 July 2002 07:03Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

De vredesadviseur van president Omar al-Bashir, Ghazi Salah Eddin Attabani, en de woordvoerder van het zuidelijke Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA), Samson Kwaje, zeiden dat de partijen het eens zijn geworden over een scheiding van staat en godsdienst en over zelfbeschikking voor de zuidelijke provincies. Over dat laatste thema moet uiteindelijk een referendum worden gehouden.

De kwesties die nu nog openstaan, zijn volgens hen gemakkelijk op te lossen bij het komende overleg. Volgens een lid van de Sudanese regeringsdelegatie maakt de overeenkomst de oprichting mogelijk van een verenigd federaal Sudan.

Attabani zei dat hij en zijn gesprekspartner Salva Kiir, de tweede man van de rebellenbeweging, zijn overeengekomen dat eenheid prioriteit heeft, maar dat de regering zal toestaan na een proefperiode van zes jaar onder internationaal toezicht in het zuiden een referendum te houden over de vraag of de bevolking deel wil blijven uitmaken van Sudan. De periode gaat in zodra een vredesregeling is getekend, zei hij.

Met de afspraak dat de Sudanese regering niet meer zal proberen de islamitische wetgeving op te leggen aan het zuiden, waar de meeste mensen traditionele religies of het christendom aanhangen, is een van de neteligste kwesties opgelost, zei Kwaje. In de grondwet komt te staan dat het noorden de sharia mag gebruiken, maar dat het zuiden er verschoond van zal blijven.

Waarnemers zeiden zaterdag dat de overeenkomst eerst nog moet bewijzen kracht te hebben. Eerdere akkoorden werden uiteindelijk met voeten getreden.

Toen secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties 11 juli Khartoem bezocht, zei hij dat hij hoopte dat de partijen voor de afsluiting van hun bijeenkomst op 20 juli een overeenkomst zouden bereiken.

Volgende maand, als de partijen opnieuw in Kenia bij elkaar komen, zal worden gesproken over de integratie van rebellenleiders in de regering, verdeling van de olierijkdom, veiligheid en het doorvoeren van een staakt-het-vuren.

De Keniaanse president, Daniel Arap Moi, die bij het overleg heeft bemiddeld, sprak van een historische overeenkomst en drong er bij de partijen op aan een definitief akkoord te sluiten voor hij later dit jaar aftreedt. Moi is al tien jaar betrokken bij de pogingen vrede te bereiken in Sudan.

In Nairobi sloot een afgezant van de Sudanese regering zondag nog een vredesovereenkomst, ditmaal met de Zuid-Sudanese Bevrijdingsbeweging. De voorzitter van de rebellengroepering, Wal Duany, en staatsminister voor Vrede Idris Abdelgadir zetten hun handtekening onder het document, dat voorziet in een staakt-het-vuren en verder vrijwel gelijk is aan het akkoord met de SPLA.

In Sudan woedt sinds 1983 een burgeroorlog tussen de moslimregering in Khartoem en de SPLA, die voornamelijk bestaat uit leden van de Dinkastam, de grootste etnische groep in het overwegend christelijke en animistische zuiden van het land.

De burgeroorlog brak uit toen de rebellen de wapens opnamen tegen de door Arabieren overheerste regering in Khartoem. Naar schatting 2 miljoen mensen zijn omgekomen, de meesten door hongersnood, die het gevolg was van het conflict. Vier miljoen mensen werden op de vlucht gejaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer