Zeetuin wil zilte groente op de kaart zetten
LEIDEN - Stichting Duinbehoud heeft plannen om zogeheten zeetuinen aan te leggen met daarin zeegroenten die ook worden gezien als smaakmakers in de keuken. „Zeekraal meng ik naar hartenlust door mijn salades.”
Duinbehoud wil de plannen verwezenlijken samen met Ecomare (Waddencentrum), het Pieter Vermeulen Museum (natuureducatie), de gemeente Velsen, Stichting Ark (landschapsontwikkeling) en Nationaal Park Oosterschelde. „Het milieu van planten als zeevenkel, zeepostelein, zeekool en zeekraal vereist zeer specifieke eigenschappen”, zegt John van Vliet van Duinbehoud. „Het staat onder invloed van eb en vloed en de overgang van zout naar zoet water.”De vraag rijst waarom deze groenten moeten worden gekweekt in speciale tuinen als ze ook gewoon langs de kust groeien. „Ze groeien inderdaad verspreid langs de hele kust, maar slechts in heel kleine aantallen”, aldus Van Vliet. Opmerkelijk is volgens hem dat er in Zeeland bijvoorbeeld wel veel zeekraal wordt verkocht, maar dat slechts een klein deel uit de eigen teelt komt.
„De rest wordt ingevoerd vanuit het buitenland. Zeegroenten groeien op de overgang van nat naar droog, dus vaak op dijktaluds tussen poreuze stenen. Veel van die taluds zijn echter geasfalteerd, waardoor de zeegroenten geen mogelijkheid krijgen om te groeien. Langs de kusten van Engeland en Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld tiert de zeekool welig. Dat zouden we langs de Nederlandse kust ook zo graag zien. Het kweken in heemtuinen is een eerste opstapje.”
Of de eerste tuinen over een jaar of twee toegankelijk zijn voor het publiek, durft Van Vliet te voorspellen. „De locaties die we momenteel op het oog hebben zijn Ecomare op Texel, een plek in het Noordzeekanaal (gemeente Velsen) en we hebben plannen een zeetuin te realiseren in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. In Zeeland denken we aan een locatie in Nationaal Park Oosterschelde. In de toekomst zal het aantal locaties toenemen, bijvoorbeeld in de Westerschelde.”
Of de zeegroenten gezond zijn, durft de voorman van Duinbehoud niet te zeggen. „Ik weet alleen dat ze heel lekker zijn en erg zout. Dat laatste staat vaak gelijk aan iets minder gezond.” Van Vliet wijst op de vele menu’s die zijn samen te stellen met zeegroenten als zeekraal en zeekool als belangrijk ingrediënt. „Door diverse pasta’s is het ook heerlijk. Sinds ik in Zeeland woon, ongeveer een jaartje, meng ik zeekraal naar hartenlust door salades. Dat is genieten geblazen.”