Binnenland

Onderzoek VROM naar kernreactor

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) onderzoekt of een incident zoals dat zich in Zweden heeft voorgedaan ook in Nederlandse nucleaire installaties mogelijk is. Dat heeft het departement vrijdag laten weten.

4 August 2006 23:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

De Kernfysische Dienst (KFD) van de VROM-Inspectie ziet geen reden om de kerncentrale Borssele per direct buiten bedrijf te stellen naar aanleiding van problemen met de noodstroomvoorziening van een kerncentrale in Zweden.De externe stroomvoorziening van de kerncentrale Forsmark 1 in Zweden viel vorige week uit, waarna twee van de vier diesels voor noodstroomvoorziening niet automatisch zijn opgestart. Daarop is de kernreactor afgeschakeld.

Donderdag legden de Zweden vier kernreactoren stil. De autoriteiten willen in de stilgelegde reactoren de veiligheidssystemen nakijken. Een vijfde reactor werd uitgeschakeld in verband met routinematig onderhoud. De andere vijf Zweedse kernreactoren blijven gewoon open, omdat de veiligheid volgens de Zweedse inspectie voor kernenergie voldoende is.

Greenpeace Nederland drong vrijdag aan op een snel onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale en de kernreactoren in Petten en Delft. De milieuorganisatie stelde het Duitse ministerie van Milieu dat een onderzoek heeft ingesteld naar de Duitse kerncentrales als voorbeeld.

Greenpeace meldt dat vorig jaar juli in de Belgische reactor Tihange 2 eenzelfde soort incident als in Zweden plaatsvond en dat verder Finland problemen had met twee kerncentrales. Volgens Greenpeace is een wereldwijd onderzoek naar de noodstroomvoorzieningen van alle 443 kerncentrales dringend nodig.

Als de stroom uitvalt en de noodstroomvoorziening faalt, verliest de exploitant de controle over de reactor, stelt Greenpeace. Hierdoor is het niet meer mogelijk de reactor te koelen, en dat kan tot een kernsmelting leiden. Bij deze zogeheten ”meltdown” wordt de kern zo heet dat de regelmechanismen kapotgaan. Volgens een rapport van de nucleaire toezichthouder van de Verenigde Staten (NRC) begint de helft van alle meltdownscenario’s met stroomuitval.

VROM meent dat het niet noodzakelijk is de centrale buiten bedrijf te stellen omdat noodstroomvoorzieningen maandelijks worden getest. Tevens bleken bij een externe stroomstoring van het openbare net de noodstroomvoorzieningen te werken. Voor het geval de noodstroomdiesels niet zouden opstarten, zijn er verder voorzieningen om de reactor op veilige wijze af te schakelen en de reactorwarmte gecontroleerd af te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer