Kerk & religie

„Joodse tempels stonden op plaats al-Aqsamoskee”

JERUZALEM - De eerste en de tweede joodse tempel hebben wel degelijk bestaan. En ze stonden op de plaats van de huidige al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Dat heeft een voormalige leider van de Opperste Moslimraad -de Waqf- in Jeruzalem gezegd.

Kerkredactie
4 August 2006 19:38Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

De gewezen topman van de Waqf, die het bestuur van de Tempelberg in handen heeft, deed zijn uitspraken tegenover de Amerikaanse nieuwsdienst WorldNetDaily. De man wilde anoniem blijven, omdat hij anders voor zijn leven vreest.Zijn uitspraken zijn opmerkelijk, omdat binnen de moslimwereld algemeen ontkend wordt dat de joodse tempels hebben bestaan. De voormalige Waqfbeambte werd dan ook ontslagen toen bekend werd dat hij deze overtuiging was toegedaan.

„De profeet Salomo bouwde de beroemde tempel op dezelfde plaats als waar de latere al-Aqsamoskee is gebouwd”, aldus de man. „Het kan niet toevallig zijn dat deze verschillende heilige plaatsen op dezelfde plek zijn gebouwd. De joodse Tempelberg bestaat.”

De voormalige Waqfbeambte weet zich gesteund in zijn visie door tal van archeologische bewijzen voor het bestaan van de joodse tempels. „Ik noem historische feiten. Ik weet dat de eeuwenlange ontkenning binnen de islam van het bestaan van de tempels op de plaats van de al-Aqsamoskee uit politieke motieven voortkomt. Helaas kozen onze politieke en godsdienstige leiders voor de tactiek van de ontkenning in hun gevecht met de joden over de Tempelberg. Mijns inziens moeten we de waarheid erkennen en onze traditionele positie opgeven.”

Ondanks het feit dat de voormalige topman van de Waqf het bestaan van de joodse tempels erkent, gelooft hij in de „islamitische rechten” als het gaat om de Tempelberg en de al-Aqsamoskee. „Ja, de tempel heeft bestaan. Maar nú is het de plaats van de godsdienst die kwam om de goddelijke religie te voltooien en om de mensheid verder te helpen. Wij geloven dat de islam de derde en laatste godsdienst is, die kwam om de monotheïstische boodschap af te maken. De moskee staat hier op de plaats van de tempel met hetzelfde doel: voor het werk van Allah.”

Zonneklaar
In een eerder interview van WorldNetDaily stelde Kamal Hatib, vicevoorzitter van de Islamitische Beweging -die nauw gerelateerd is aan de Waqf-, dat een joodse tempel kan hebben bestaan, maar niet in Jeruzalem. „Toen de eerste tempel werd gebouwd door Salomo -moge God hem zegenen-, stond de al-Aqsamoskee er al. We geloven niet dat een profeet als Salomo de tempel zou hebben gebouwd op de plaats waar een moskee stond”, aldus Hatib. Volgens hem ontkennen alle historische en archeologische feiten dat er een relatie zou zijn tussen de tempels en de plaats van de al-Aqsamoskee.

De anonieme voormalige Waqfbeambte stelt daartegenover echter dat „betrouwbare” islamitische tradities vermelden dat de joodse tempels ooit op de plaats van de al-Aqsamoskee stonden. „Dat de joodse tempel op die plaats heeft gestaan, is zonneklaar, getuige allerlei studies, onderzoeken en archeologische opgravingen. Maar vooral getuige de verhalen die van generatie op generatie werden overgeleverd: wij geloven dat de al-Aqsamoskee gebouwd is op dezelfde plaats waar de joodse tempel stond.”

Volgens hem is het bekend dat toen de moskee in de achtste eeuw werd gebouwd, de eerste bewakers joden waren. „De moslims wisten in die tijd maar al te goed dat ze niemand konden vinden die zo loyaal en trouw was om de moskee te bewaken als de joden dat waren. Ze wisten dat de joden een speciale relatie met deze plaats hebben”, aldus de vroegere Waqfleider.

Overigens meent de man dat de joodse tempels hun functie hebben verloren. „Als wij de religie zijn die alles rechtzet wat hiervoor is geweest, dan is de tempel niet meer nodig. Allah koos de islam als zijn uiteindelijke en favoriete godsdienst.”

tussenkop (u16(Klaagmuur

De eerste tempel werd door Salomo gebouwd in de tiende eeuw voor Christus. Hij werd in 586 door de Babyloniërs verwoest. Na de ballingschap bouwden de joden in 515 voor Christus de tweede tempel, die echter in 70 na Christus door de Romeinen met de grond gelijkgemaakt werd. Desondanks bleven de joden de eeuwen door op de Tempelberg georiënteerd. Zo bidden joden wereldwijd met hun gezicht in de richting van de Klaagmuur, een deel van de westelijke muur van de tempel die intact bleef.

Moslims geloven dat de profeet Mohammed vanaf de Tempelberg een nachtelijke reis naar de hemel maakte. Daarom staan op deze plaats twee islamitische heiligdommen vlak bij elkaar: de Rotskoepel en de al-Aqsamoskee.

In 1967 veroverde Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog de Tempelberg en de rest van Oost-Jeruzalem. Vanwege de religieuze achtergrond van de heuvel gaven de Israëli’s het bestuur ervan echter al snel over aan de Opperste Moslimraad, de Waqf.

Op Tisha Be’Av, de negende dag van de joodse maand Av, herdenken de joden de verwoesting van beide tempelcomplexen. Donderdag was het Tisha Be’Av. De nationalistische groep de Getrouwen van de Tempelberg had van het hooggerechtshof in Israël toestemming gekregen op de Tempelberg zelf te treuren. De politiecommandant verbood echter de groep op het laatste moment de Tempelberg te betreden. Hij vreesde voor een confrontatie met moslims.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer