Duizenden op de vlucht voor geweld Sri Lanka
COLOMBO - Het opgelaaide geweld op het Aziatische eiland Sri Lanka heeft een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gebracht. Duizenden burgers zijn vrijdag de stad Mutur in het oosten ontvlucht uit angst voor verder geweld tussen de rebellen van de Tamil Tijgers en het regeringsleger.
In Mutur zitten volgens het Rode Kruis circa 22.000 burgers als ratten in de val. De meesten proberen de stad nu te voet te verlaten, veelal te midden van mortiervuur.De LTTE strijdt al sinds begin jaren tachtig voor een eigen Tamilstaat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Het geweld heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Sinds 2002 geldt een bestand, maar in de praktijk hield het geweld aan. In de afgelopen maanden raakten de LTTE en het regeringsleger weer volop slaags, met zeker 800 doden tot gevolg.
De Tamilminderheid op Sri Lanka is overwegend hindoeïstisch. De Singalese meerderheid bestaat vooral uit boeddhisten. Mutur is een stad waar juist overwegend moslims wonen en waar LTTE-rebellen zich hebben verschanst.
Donderdag zijn zeker vijftien burgers omgekomen bij zware gevechten tussen de LTTE-rebellenbeweging en het leger in het noorden van Sri Lanka. De slachtoffers hadden op verzoek van het leger hun toevlucht gezocht in moslimscholen, maar zij werden daar getroffen door artillerievuur. Militairen en rebellen geven elkaar de schuld van de beschieting van de scholen.
Militairen en strijders van de Tamil Tijgers waren in zware gevechten verwikkeld in en rond de stad Mutur in het district Trincomalee. Het leger poogt daar een door de Tamil Tijgers gesloten sluis in een kanaal te bereiken om die weer te openen. Sinds de rebellen de waterweg een kleine week geleden afsloten zitten 15.000 gezinnen zonder water. Zij hebben dat vooral nodig voor irrigatie van hun akkers.
Volgens militaire functionarissen kwamen door de gevechten in Mutur ook vier politiemensen om het leven. Legerwoordvoerders ontkenden dat de LTTE de controle over Mutur heeft gekregen, zoals de Tamil Tijgers zelf claimden. Tientallen burgers, soldaten en politiemensen die bij de gevechten rond Mutur gewond waren geraakt, zijn per boot naar de havenstad Trincomalee gebracht voor betere behandeling dan ter plaatse mogelijk is.