Intellectuelen China open voor godsdienst
PEKING - Intellectuelen in China spelen een niet te onderschatten rol als het gaat om het bevorderen van de godsdienstvrijheid in het land. Dat stelt de Noorse nieuwsdienst Forum 18.
Volgens de nieuwsdienst is er onder zowel wetenschappers als staatsambtenaren een enorme interesse voor godsdiensten en religieuze gemeenschappen te bespeuren. Dat is een positieve ontwikkeling, omdat in China de waardering voor wetenschap en voor de visie van intellectuelen groot is.Forum 18 kwam er bijvoorbeeld achter dat prominente Chinezen het hebben opgenomen voor religieuze gemeenschappen. Ze keerden zich in interne rapporten en in wijdverspreide publicaties tegen onderdrukking door de Chinese overheid. Onder hen zouden ook ambtenaren van de staatsdienst SARA (State Administration for Religious Affairs) zijn.
Veel Chinese wetenschappers zijn volgens Forum 18 gefrustreerd omdat ze door de staat worden belemmerd in hun wetenschappelijke arbeid. Omdat het gevoelige materie betreft, is onderzoek naar religie en religieuze gemeenschappen in het hedendaagse China bijna niet mogelijk.
Godsdienstwetenschappers in China voelen zich vaak aangetrokken tot de sociale en morele dimensies van de christelijke boodschap. Ook staan ze sympathiek tegenover de problemen van godsdienstige groeperingen in China. Maar over het algemeen hangen ze zelf het christelijk geloof niet aan.
Er zijn echter ook gevallen bekend van wetenschappers die door hun studie overgegaan zijn tot het christendom, aldus Forum 18. Zo vertelde een Chinese student dat hij als gevolg van zijn onderzoek betrokken raakte bij huiskerksamenkomsten. Nadat zijn sympathie voor deze ongeregistreerde groepen groeide, nam hij uiteindelijk de beslissing christen te worden.
Volgens de Noorse nieuwsdienst is de belangstelling onder wetenschappers voor religie deels te verklaren doordat aan de Chinese universiteiten weer ruimte is gekomen voor religie. Iedere grotere universiteit heeft tegenwoordig een afdeling godsdienst. Zelfs de Chinese Academy of Social Sciences (CASS), het belangrijkste wetenschappelijke instituut van China, heeft inmiddels een afdeling die gewijd is aan het bestuderen van godsdiensten, aldus Forum 18.