Philips slijt groot deel chipdivisie
AMSTERDAM - Philips verkoopt een belang van 80,1 procent van zijn chipdivisie aan de durfinvesteerders Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Silver Lake Partners en AlpInvest. Het concern ontvangt hiervoor 6,4 miljard euro in contanten. Een groot deel van de opbrengst keert Philips uit aan aandeelhouders.
Philips houdt een belang in de chipdivisie van 19,9 procent. Het bod waardeert het hele onderdeel op ongeveer 8,3 miljard euro.De verkoop komt niet onverwacht. In december kondigde Philips al aan plannen te hebben met de halfgeleidertak. Het elektronicaconcern wil zich meer profileren met zijn medische activiteiten. Bovendien heeft de onderneming minder last van schommelingen in de inkomsten als de chipdivisie is verzelfstandigd.
„Dit is een belangrijk moment voor zowel Philips als de halfgeleiderdivisie. Als zelfstandig bedrijf heeft het onderdeel alle kans om zijn potentieel ten volle te benutten. We zijn blij partners te hebben gevonden die dat ook vinden”, zei bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee, die tevens aankondigde dat het aloude Royal Philips Electronics voortaan als Royal Philips door het leven gaat.
Philips keert een deel van de opbrengst uit aan aandeelhouders. Tot eind volgend jaar keert het concern ongeveer 4 miljard euro uit via dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen. Een in juli aangekondigd inkoopprogramma van 1,5 miljard euro maakt wel deel uit van de totaalsom.
Philips laat niet weten hoeveel het verdient met de transactie. „Daarover maken we meer bekend als de verkoop wordt afgerond, ergens in de laatste drie maanden van dit jaar”, zei een woordvoerder.
Philips zegt niet waarom het vasthoudt aan het belang van bijna 20 procent. Wat daar op termijn mee gebeurt, is ook onzeker. „We zullen dat bestuderen”, liet de zegsman weten.
Frans van Houten, de hoogste man van de chipdivisie, zal het verzelfstandigde bedrijf blijven aansturen. Daartoe verlaat het bestuurslid Philips. Later wordt de nieuwe naam bekendgemaakt die het chipbedrijf krijgt.
Aanvankelijk wilde Philips de chipdivisie naar de beurs brengen, maar later begon het concern biedingen te accepteren van potentiële kopers, bijna allemaal participatiemaatschappijen. Naar verluidt was ook een samenwerkingsverband met onder meer Blackstone Group en het in Londen gevestigde Permira Advisors in de race, evenals de Texas Pacific Group.
Bij de Philipstak werken ongeveer 36.000 mensen, van wie circa 6000 in Nederland. De divisie was vorig jaar goed voor een omzet van 4,2 miljard euro, ofwel bijna 14 procent van de concernomzet.
In een eerste reactie liet vakbond FNV Bondgenoten weten op de hoogte te zijn gesteld door Philips van de transactie, maar dat dit „geen naam mag hebben.” „Uit de informatie kunnen nauwelijks conclusies getrokken worden. We zullen zo snel mogelijk met Philips in contact treden”, aldus de bestuurder van de bond.