Jonge Nigeriaanse asielzoekers verdwenen
RIJSWIJK (ANP) – Uit vier asielzoekerscentra zijn in de afgelopen maanden alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) uit Nigeria verdwenen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft geen idee waar de elf meisjes en twee jongens terecht zijn gekomen en is volgens een woordvoerder heel bezorgd over de verdwijningen.
De jonge asielzoekers verbleven in opvangcentra in Oisterwijk, Drachten, Middelburg en Baexem. De kinderen moesten zich daar twee keer per dag melden. Iedere keer dat een ama niet verscheen, hebben het COA en voogdij–instelling Nidos de vermissing aan de politie en marechaussee gemeld.Daarop zijn direct onderzoeken begonnen, zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Eerder dit jaar ontstond veel ophef over de verdwijning van 125 Indiase ama’s uit asielzoekerscentra sinds oktober 2004. Vijf mensen werden maandag door de rechtbank in Breda tot gevangenisstraffen veroordeeld voor de smokkel van Indiase minderjarige asielzoekers.
In de opvangcentra, die niet afgesloten zijn, zijn inmiddels diverse veiligheidsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat ama’s verdwijnen of in verkeerde handen vallen. Zo hebben de jongeren en medewerkers elektronische toegangspasjes gekregen. Ook is er camerabewaking, 24–uurstoezicht en extra begeleiding. Een groep van circa vijftien Nigeriaanse meisjes is recent opgevangen op een geheime locatie.
Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) gaf eind juni in de Tweede Kamer aan voorstander te zijn van een meer besloten opvang en betere begeleiding voor ama’s die net in Nederland aankomen. Alle fracties lieten in dat overleg weten betere maatregelen te willen om deze kinderen te beschermen.
Verdonk komt na het reces met een brief over de juridische en praktische mogelijkheden voor een gesloten of meer besloten opvang van ama’s. Volgens haar woordvoerder ziet de minister dit als een zwaar middel, maar wil ze als uiterste optie de argumenten voor en tegen hiervan onderzoeken.
Gesloten opvang zou dan geen sanctie zijn, maar een middel om ama’s te beschermen. Volgens Verdonk valt echter nooit te garanderen dat een jongere er uiteindelijk toch voor kiest de opvang te verlaten zonder aan te geven waar hij heengaat.