Afghaanse jongens weer in asielzoekerscentrum
De twee Afghaanse broers van 12 en 13 jaar die donderdag het Britse consulaat in de Australische stad Melbourne waren binnengevlucht, zitten weer in asielzoekerscentrum Woomera in afwachting van hun uitzetting. Dat hebben de Australische autoriteiten vrijdag gemeld.
De jongens, kinderen van Afghaanse asielzoekers, die eind juni uit het kamp waren gevlucht, vroegen politiek asiel aan in het consulaat, maar zonder resultaat. Binnen zeven uur waren ze weer terug in het kamp. De moeder en drie zussen van de twee jongens zitten ook gevangen in Woomera, dat is afgezet met prikkeldraad.
De broers zitten sinds januari vorig jaar in het kamp. Volgens advocaat Eric Vadarlis, die zich in het Britse consulaat over de jongens ontfermde, heeft de oudste daar twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen. In Woomera zijn opstanden en hongerstakingen tegen het opsluitingsbeleid schering en inslag. Eind vorige maand ontsnapte een groep van 35 asielzoekers uit het kamp. De meesten zijn weer opgepakt, maar tien asielzoekers, onder wie de twee jongens, wisten tot nu toe uit handen van de politie te blijven.
De Australische immigratiedienst had de vader van de jongens wel een tijdelijke verblijfsvergunning gegeven. Hij arriveerde enige tijd eerder dan de rest van zijn gezin en woont in Sydney. Toen zijn vrouw en kinderen aankwamen, werden hun verzoeken om een verblijfsvergunning afgewezen en werden ze opgesloten in Woomera.
De Australische minister van Immigratie, Philip Ruddock, heeft gezegd dat zijn departement de zaak grondig heeft onderzocht. Vier instanties kwamen volgens hem allemaal tot de conclusie dat het gezin uit Pakistan komt, en niet uit Afghanistan, en geen recht heeft op een vluchtelingenstatus.
Ook onderzoeken de instanties of de tijdelijke verblijfsvergunning van de vader terecht is verstrekt. Zo niet, dan moet ook hij het land verlaten. Hij was donderdag naar Melbourne gegaan om zijn zoons te zien, maar hij kwam te laat. De jongens waren toen al teruggevlogen. De vader heeft volgens de Australische omroep ABC daarna politiek asiel aangevraagd bij het Duitse consulaat, maar ook zonder resultaat.