Herzieningsverzoek Louwes ingediend
AMSTERDAM (ANP) - Advocaat mr. G. J. Knoops heeft woensdag namens de voor de Deventer moordzaak veroordeelde Ernest Louwes een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend. Daarmee probeert de raadsman het onderzoek naar deze langslepende moordzaak opnieuw heropend te krijgen.
Fiscaal jurist Louwes is tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg uit Deventer. De 60-jarige vrouw werd op 25 september 1999 dood in haar woning gevonden.Half juni besloot het openbaar ministerie nog de zaak niet te heropenen. Het oriënterend vooronderzoek dat justitie de maanden daarvoor had gedaan, gaf daartoe geen aanleiding, aldus het OM. Justitie meent zelfs dat het recente vooronderzoek tot nog meer sporen heeft geleid die in de richting van Louwes wijzen. Het gaat om nieuwe DNA- en bloedsporen van de fiscaal jurist, die op de blouse van het slachtoffer zijn gevonden.
Volgens Knoops zijn er voldoende aanleidingen om tot herziening van de zaak over te gaan. Hij betwist ten stelligste de stelling van het OM dat uit het recente vooronderzoek vijf extra contactsporen en een extra bloedspoor van Louwes op de blouse van het slachtoffer naar voren zijn gekomen.
„Dat is onjuist”, benadrukt hij. „Er is geen sprake van identieke DNA-sporen zoals het OM in een persbericht heeft gemeld. Het gaat bij deze sporen niet om een volledige overeenkomst met het DNA-profiel van Louwes, maar ze hebben slechts enkele kenmerken. Verder blijkt uit het rapport van het oriënterend vooronderzoek dat deze sporen geenszins als greepsporen te kwalificeren zijn, zoals het OM naar buiten heeft gebracht”, aldus Knoops.
De advocaat van Louwes heeft zelf nieuwe informatie verzameld, die heropening van de zaak moet rechtvaardigen. Uit zijn eigen onderzoek blijkt volgens Knoops onder meer dat er ook andere verklaringen zijn voor het gevonden DNA-materiaal van Louwes op de blouse van het slachtoffer.
Knoops stelt dat een onderzoek van het Britse forensische onderzoeksinstituut Forensic Science Service (FSS) aangeeft dat de gevonden sporen van Louwes geen zogenoemde dadersporen hoeven te zijn.