Buitenland

Premier Irak kritisch op Washington

WASHINGTON - De Iraakse premier Nuri al-Maliki zal woensdag zijn rede tot beide huizen van het Amerikaanse Congres met woorden van dank doorspekken, maar op de achtergrond sudderen meningsverschillen. De oorlog tussen Israël en Libanon verscherpt het verschil tussen de Iraakse en de Amerikaanse regering.

Buitenlandredactie
26 July 2006 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Er zijn een paar kwesties waarover de Amerikanen en Irakezen het niet eens zijn, zoals de juridische status van Amerikaanse militairen in Irak, het plan voor een amnestie voor rebellen en de oorlog in Libanon. Maar Al-Maliki zal niet vragen om terugtrekking van Amerikaanse troepen.Amerikaanse militairen kunnen niet buiten de VS worden vervolgd voor excessen, zoals de recente moordpartij waarbij 24 burgers werden afgeslacht. Aan deze regeling moet iets veranderen, stellen Iraakse politici. De kans is vrijwel uitgesloten dat de Amerikaanse regering de immuniteit voor Amerikaanse militairen zal opgeven.

Een ander pijnpunt is de amnestie voor Iraakse rebellen. Amerikanen eisen dat opstandelingen die Amerikaans bloed aan hun handen hebben, niet in aanmerking komen voor amnestie. Al-Maliki heeft dat punt al toegegeven. Hij wilde met deze amnestie de angel uit de opstand halen.

De sjiitische premier Al-Maliki zal ook zijn zorgen uiten over de Israëlische operatie tegen Hezbollah in Libanon, waarvan vooral sjiieten het slachtoffer worden. Een meerderheid van de Irakezen is sjiiet. Het Israëlische optreden werkt extremisme in de hand, meent de premier.

Een vooraanstaande functionaris in de regering-Bush zei tegen persbureau Reuters dat de onverbloemde kritiek van Al-Maliki erop wijst „dat we te maken hebben met een soevereine regering.”

Het belangrijkste onderwerp van gesprek tussen Bush en Al-Maliki was de veiligheidssituatie in Irak. Het sektarisch geweld is sinds een aanslag in februari enorm toegenomen.

Bush maakte dinsdag bekend duizenden troepen extra naar Bagdad te zullen sturen. Zij zullen uit andere delen van het land worden gehaald.

In de Iraakse stad Tikrit is de leider van de stam waartoe ook Saddam Hussein behoort, Mahmud Ali Hussein al-Nida, maandag doodgeschoten. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het Amerikaanse leger doodde dinsdag een leider van al-Qaida in Irak en arresteerde drie van zijn volgelingen bij een inval bij Beiji in het noorden van het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer