Blair: Binnen enkele dagen vredesplan Libanon
LONDEN/BEIROET (ANP) – De Britse premier Blair verwacht dat er binnen „enkele dagen” een vredesplan voor Libanon op tafel ligt. Hij zei maandag in Londen dat er hard gewerkt wordt aan een plan dat een onmiddelijk einde maakt aan de vijandelijkheden. „Als het geweld beëindigd moet worden, moet het aan beide kanten beëindigd worden. En het stopt niet aan beide kanten tenzij er een plan is om het te laten ophouden. En dan is waaraan wij nu werken”, aldus Blair.
Een staakt–het–vuren is volgens de Britse regeringsleider pas mogelijk als er een tot in detail uitgewerkt plan ligt voor een internationale troepenmacht. EU–buitenlandcoördinator Javier Solana zei maandag na een ontmoeting met Saad Hariri, de leider van de meerderheid in het Libanese parlement, dat de EU en andere landen aan een concept voor een internationale troepenmacht werken. Solana wilde geen bijzonderheden geven.Israël gaf zondag aan het idee te steunen van zo’n troepenmacht in Zuid–Libanon. Die moet een bufferzone creëren die de joodse staat moet vrijwaren van raketaanvallen door Hezbollah. Ook de Organisatie van de Islamitische Conferentie, die 57 moslimlanden verenigt, staat achter het idee van een internationale troepenmacht.
Blair staat in eigen land onder politieke druk omdat hij zich achter de Amerikaanse president George W. Bush opstelde toen die zei dat oproepen tot een onmiddellijk staakt–vuren geen zin had. Blair spreekt vrijdag in Washington met Bush. Mogelijk zijn dan de contouren van het plan duidelijk omdat er op de Midden–Oosten–top in Rome, woensdag, in ieder geval over gesproken zal worden.
In Rome zijn behalve VN–secretaris–generaal Kofi Annan, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en gastheer Massimo D’Alema (de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken) in ieder geval ook vertegenwoordigers van Frankrijk, Duitsland, Groot–Brittannië, Rusland, Egypte, Saoedi–Arabië, Libanon, Jordanië, Turkije, de Europese Unie en de Wereldbank aanwezig. Italië liet maandag weten dat ook Israël zou kunnen deelnemen.
De Amerikaanse minister Rice bracht maandag een bliksembezoek aan Beiroet, waar zij met de Libanese premier Fouad Siniora an andere politieke leiders sprak. De VS heeft Libanon humanitaire hulp toegezegd. Over de details daarvan is nog niets bekend. Rice zei dat er geen plaats is voor „terroristische groeperingen” als Hezbollah.
De bijeenkomst werd overschaduwd door zware gevechten in het zuiden van Libanon tussen Israëlische troepen en Hezbollah–militanten. De gevechten speelden zich af bij de plaats Bint Jbeil, volgens Israël de ’hoofdstad’ van Hezbollah. Israël heeft duidelijk gemaakt door te gaan met de aanvallen op Libanon tot het de militaire slagkracht van de sjiitische beweging heeft vernietigd.
De gevechten hebben tot dusver aan bijna 380 mensen in Libanon en zeker 37 Israëliërs het leven gekost. Hezbollah–leider Hassan Nasrallah zei maandag dat de Israëlische acties zijn organisatie niet zullen beletten door te gaan met raketaanvallen op Israël.
VN–noodhulpcoördinator Jan Egeland uitte kritiek op zowel Israël als Hezbollah omdat die zich niets aantrekken van de burgers die door de gevechten in de val zijn komen te zitten in Zuid–Libanon. In het gebied verblijven ook 27 Nederlanders, waarvan de helft snel terug wil naar Nederland. Wanneer zij kunnen vertrekken, is gezien de militaire situatie niet duidelijk.