Handen ineen tegen weggooien van voedsel
WAGENINGEN (ANP) - Je ziet een pak melk in de super met als houdbaarheidsdatum 30 juli. Dat is nog dagen ver weg. Toch pak je, als dat aanwezig is, een pak met de datum 31 juli. Nog net iets verser, nietwaar?
Iedereen doet het, met als gevolg dat de super met de ’oudste’ pakken kan blijven zitten en die weg moet gooien.Die super had dus beter de pakken met 31 juli een dag in de koelcel kunnen houden, totdat die met 30 juli op waren. Dat is een van de mogelijkheden waarnaar een nieuw consortium kijkt in zijn strijd tegen voedselverspilling, aldus een woordvoerder van mede-initiatiefnemer IBM maandag.
Het consortium wil de voedselverspilling door boeren, handel, industrie, horeca en huishoudens te lijf gaan. Begin deze maand werd bekend dat we met zijn allen voor 3 miljard euro aan eten en drinken in de vuilnisbak gooien, hoewel we eigenlijk vinden dat dit onbehoorlijk is. Een van de oorzaken is dat er steeds meer voorkeur voor verse waren is.
Begin dit jaar namen Wageningen Universiteit en IBM al stappen om te komen tot het consortium, waaraan inmiddels supermarkten, Unilever, Sodexho, horecaondernemingen en The Greenery hebben beloofd mee te werken.
Het consortium probeert vijf jaar lang de situatie te verbeteren en de mentaliteit te veranderen. Dat kost 45 miljoen euro.