Binnenland

Steunpunten ANWB beleven topdrukte

DEN HAAG - De steunpunten van de ANWB in het buitenland hebben de afgelopen dagen de handen vol gehad aan gestrande Nederlandse vakantiegangers. Veel mensen blijken niet of onvoldoende verzekerd te zijn.

Binnenlandredactie
24 July 2006 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:57

Volgens een woordvoerster van de toeristenorganisatie was het 10 tot 20 procent drukker dan vorig jaar in hetzelfde weekeinde van de eerste vakantie-uittocht.Enkele duizenden vakantiegangers klopten aan bij de steunpunten in Lyon, München en Barcelona waar de medewerkers spraken van „een gekkenhuis.” Volgens de zegsvrouwen waren er voor zover bekend geen ernstige ongelukken met Nederlanders.

In München registreerde het steunpunt vrijdag 550 aanvragen tegen 420 vorig jaar. Ook in Lyon was het vrijdag druk terwijl in Barcelona gisteren een piek werd geregistreerd. Daar kregen ANWB-leden met een Marokkaanse achtergrond indien nodig andersoortige hulp omdat ze hun boot moesten halen. „Dan duurt repareren soms te lang. Ze zijn dus naar de haven gesleept en laten hun voertuig in Marokko maken.”

In de meeste gevallen (90 procent) kampten de vakantiegangers met mechanische pech aan hun voertuig. In de andere gevallen was er iets mis met de gezondheid.

De groei in het aantal hulpvragen heeft vermoedelijk iets te maken met de hitte, maar zekerheid heeft de ANWB daar niet over. Lekke banden, lekkende koppakkingen, kapotte koppelingen en elektronische storingen kwamen het meest voor.

Niet alle gevallen waren dramatisch. Een vakantieganger belde in paniek dat zijn auto olie lekte. Bij een nadere controle door de Franse wegenwacht bleek echter dat een blik olie achter in zijn auto was omgevallen.

Volgens de ANWB zijn overigens opvallend veel mensen -tussen de 10 en 15 procent- (deels) onverzekerd op weg gegaan. Volgens de hulporganisatie kunnen de kosten bij pech dan flink oplopen. Zeker als er sprake is van juridische bijstand of ziekenhuisopname. „Veel mensen denken dat ze daarvoor verzekerd zijn via hun eigen ziektekostenverzekering in Nederland. Dat blijkt in de praktijk vaak niet het geval te zijn.”

De ANWB adviseert voor vertrek goed te controleren welke kosten door de verzekering worden vergoed. „Over het algemeen dekt onze internationale reis- en kredietbrief (IRK) of IRK-plus alle voorkomende incidenten. Natuurlijk helpen wij mensen ook als ze niet of onvoldoende verzekerd zijn, maar dan betalen ze wel alles zelf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer