Kerk & religie

Om vrede voor Jeruzalem

Deze week stond in het teken van gevechten tussen Israëlische militairen en Hezbollah-strijders. Hoe beoordelen Nederlandse predikanten de situatie van Israël?

21 July 2006 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:57

Ds. IJ. R. Bijl, hersteld hervormd predikant te Gouda„Israël krijgt bijna iedere zondag een plaats in de ambtelijke voorbede, bijvoorbeeld in het gebed om vrede. Waarbij het ook gaat om de ware vrede, dat zij Christus mogen kennen. Ik verwijs vaak naar Zacharía, waar staat dat zij Hem zullen zien die zij doorstoken hebben. Zeker morgen denken we aandacht te besteden aan Israël. Gewoonlijk doe ik dat in het gebed, en als dat passend is in de preek. Ik overweeg om morgen over Israël te preken. Zoals de brandende braambos niet verteerd werd, zo verteerde het volk Israël in Egypte niet. Die lijn ga ik doortrekken naar de Tweede Wereldoorlog en naar nu. Israël blijft het volk van God. Dus tot het eind der tijden zal het er om blijven spannen. Het valt me op dat de serieuze media de kant van Libanon kiezen. Voor zover ik kan beoordelen, blijf ik toch aan de kant van Israël staan.”

Ds. H. H. de Haan, christelijk gereformeerd predikant te Broeksterwoude

„De ontwikkelingen in het Midden-Oosten maken me erg bezorgd. Ook omdat er wat Joods bloed in de familie zit. Als gezin praten we erover aan tafel en dragen we de situatie aan Hem op. Onlangs konden mensen via een nieuwszender reageren op de aanval van Israël op Libanon. Het raakte me dat er helemaal niet over werd gesproken hoe het conflict ontstaan is. Het nieuws is vreselijk eenzijdig. Daar stoot ik me aan. Ik weet van gemeenteleden die de Nederlandse nieuwszender niet meer aan hebben. Zij richten zich op Amerikaanse zenders, zodat ze de gebeurtenissen van twee kanten horen. Het zou me niet verbazen als er meer landen bij de oorlog betrokken raakten. Er staat meer op het spel dan we vermoeden. De escalatie van de gebeurtenissen zou mijn tekstkeuze wel eens kunnen beïnvloeden. Ik hoop dat de Heere Zijn oude verbondsvolk in bijzondere mate gedenken wil. We hebben hen hartelijk lief om wat de Heere door hen aan ons heeft willen geven. De zaligheid, de Zaligmaker Zelf, is uit de Joden.”

Ds. G. Mouw, predikant van de gereformeerde gemeente te Uddel

„Met de situatie in Israël zijn we zeer begaan. We hopen er zondag in ons ambtelijk gebed zeker aan te denken, om de Heere te vragen of Hij nog gedenken wil aan het volk waar Hij Zelf Zijn voetstappen heeft gezet. Ik probeer daar iedere zondagavond aan te denken, aan het werk onder jood en heiden. Het zijn de beminden om der vaderen wil. Het is wel opmerkelijk dat de wereldopinie zo anti-Israël is. Het moet ons wat te zeggen hebben dat het steeds weer op Israël is gemunt. We horen hierin het geruis van ’s Heeren voetstappen. Er moeten er nog toegebracht, ook onder het volk Israël. Het is onze bede of de Heere geven wil dat deze drukwegen daartoe mogen medewerken ten goede. Er liggen nog beloften voor hen. Deze crisis in het Midden-Oosten geschiedt onder de toelating des Heeren, want Hij regeert. Maar het is nu allemaal wel zeer zorgelijk.”

Ds. H. J. Lam, hervormd predikant te Rijssen

„Israël is onze oudste broeder en verdient alleen al daarom een bijzondere plaats in ons denken. Daarbij maak ik graag de kanttekening dat men ook in Israël de Messias als enige Borg en Zaligmaker moet leren kennen. Nagenoeg iedere zondag denk ik bij de ambtelijke voorbede aan Israël, dus ik zal dat morgen in de huidige omstandigheden zeker ook doen. Israël is voor mij op de wereldkaart een bijzondere plek. Als student ben ik daar lang geleden geweest en zowel de historische als de actuele plaatsen maakten toen veel indruk op me. Ten aanzien van de politieke situatie probeer ik er genuanceerd tegenaan te kijken. Ik begrijp goed dat Israël wat moet. Niets doen is in de huidige omstandigheden waarschijnlijk ook een zwaktebod. Toch vraag ik me een beetje af of de huidige acties het gewenste resultaat opleveren. Via CNN volg ik de situatie in het Midden-Oosten op de voet. We bidden morgen om vrede.”

Ds. G. Gerritsen, oud gereformeerd predikant te Stavenisse

„Boven alle verwikkelingen in de wereld staat de Schepper van hemel en aarde. Zijn Woord leert ons dat het einde der dingen nabij is. Dat einde zal zich bijzonder openbaren in de macht van de antichrist. Tegenover die macht zal de ware Kerk in grote verdrukking komen. De ware Kerk van Christus moet in het laatste der dagen bijzonder voortkomen uit Israël. De belofte uit Romeinen 11 moet vervuld worden dat, als de volheid der heidenen zal ingegaan zijn, geheel Israël zal zalig worden. Christus’ almacht brengt Zijn Kerk thuis. De wereld, de vleselijke godsdienst en de antichrist maken zich rijp voor de ondergang. De Kerk uit jood en heiden heeft een eeuwige toekomst in haar hoofd Christus, al zal zij opgetrokken worden uit de tranen en het bloed der vervolging van de antichrist. Merk op dat deze dingen beginnen te geschieden. We hopen de nood van deze tijd aan de Heere in het openbaar gebed op te dragen, in het licht van de toekomst der Kerk.”

Ds. J. D. van Roest, hervormd emeritus predikant te Lunteren

„Afgelopen zondag heb ik voor Israël gebeden, dat hoop ik morgen opnieuw te doen, dat doe ik eigenlijk vrijwel iedere zondag. Nu is er echter des te meer reden om voorbede te doen voor het volk van Israël. Dan bidden we samen met de gemeente om vrede, voor Israël, maar ook voor de omliggende volkeren. Politiek gezien vind ik op dit moment de situatie erg complex: Wie is de aanstichter van de onrust? Wie had dit kunnen voorkomen? De relatie tussen de kerk en Israël is echter van dien aard dat dit land onze bijzondere sympathie heeft. Het zijn niet de takken die de stam dragen, maar het is de stam die de takken draagt, zegt Paulus. Ik ben geen overdreven Israëlfan, maar als Israël in een crisis verkeert, past het een christen om daar bijzonder zorgen over te hebben. Zoals het ook elke christen past om in zijn gebeden te denken aan iedereen die lijdt onder oorlogsgeweld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer