Binnenland

Bacteriën in het water

RIJSWIJK (ANP) - Door het warme weer heeft iedereen behoefte aan verkoeling. Maar de hitte geeft bacteriën, larfjes en andere ziekteverwekkers vrij spel in het oppervlaktewater. Zo ontstaat in plassen en sloten blauwalg, krijgen zwemmers last van zwemmersjeuk, heerst er botulisme en is er kans op de ziekte van Weil. Hieronder volgt een overzicht van zomerse problemen met water.

20 July 2006 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:57

Wat is blauwalg?Blauwalg zit altijd in het water. Als er veel stikstof en fosfaat in het water zit, dat de blauwalg als voeding gebruikt, neemt de hoeveelheid toe. De algen drijven op het water en hebben een blauwe gloed. Cyanobacteriën vertonen een optimale groei bij temperaturen tussen 20 en 30 graden, in stilstaand water.

Blauwalgen kunnen binnen een dag na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken. Dat gebeurt vooral als iemand water binnenkrijgt. De meest voorkomende problemen zijn huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts.

Wat is botulisme?

De veroorzaker van botulisme is een bacterie. Deze gedijt goed bij een gebrek aan zuurstof in het water, meestal in warmere periodes. De bacterie produceert gifstoffen die verlammingsverschijnselen bij mens en dier kunnen veroorzaken.

Botulisme is in te delen in zeven types. Een aantal zijn schadelijk voor de mens, anderen alleen voor vogels of vissen. De vorm die vissen doodt is ook over te dragen op de mens. Zwemmen in water waar vissterfte voorkomt is dus niet aan te raden. Botulisme kan niet van mens op mens overgedragen worden.

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk is een allergische reactie op een larfje dat een klein stukje de menselijke huid binnendringt. De larven zijn van een wormsoort die bij eenden voorkomt. Bij watervogels dringen de larven de bloedbaan binnen, waar ze zich vermenigvuldigen. De larf kan niet door de huid van een mens heenkomen.

Tussen de tien en dertig minuten nadat iemand in aanraking is gekomen met de larfjes, ontstaat jeuk. Een tot twee weken later ontstaan rode bultjes die jeuken. Dit is een reactie op de larfjes die sterven in de huid. Hoe vaker iemand hiermee in aanraking komt, hoe heftiger de reactie is en hoe eerder de larfjes in de huid sterven.

Wat is leptospirose?

Leptospirose is een verzamelnaam voor onder meer de ziekte van Weil en modderkoorts. Deze ziektes ontstaan door bacteriën die leven in de urine van ratten en muizen. De dieren urineren in het water, waardoor de bacterie vrij spel heeft. Vooral in lauw, weinig stromend water is de kans groot dat de bacterie aanwezig is. Honden en mensen worden ziek door het zwemmen in besmet water.

Besmetting zorgt voor griepachtige verschijnselen. Symptomen zijn onder andere plotseling opzettende hoofdpijn, koorts, spier- en gewrichtspijnen, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en braken. De ziekte van Weil geeft veelal ernstige verschijnselen, die tot in 20 procent van de gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben, indien niet tijdig met de behandeling wordt begonnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer