Mooi weer voor velen niet leuk meer
RIJSWIJK (ANP) – Nu Nederland zijn tweede hittegolf van deze zomer beleeft, ontstaan op grote schaal problemen door de warmte en de droogte. Zo kampen boeren met een beregeningsverbod en zijn in verpleeghuizen de bewoners nog kwetsbaarder dan normaal. Maar ook voor recreanten begint de warmte problemen op te leveren.
Woensdagmorgen bereikte de temperatuur bij het KNMI in De Bilt de 25 graden. Daarmee was de tweede hittegolf van 2006 een feit, want het was toen vijf dagen op rij boven de 25 graden, waarvan drie boven de 30. Het laatste jaar met twee hittegolven was 1948. Het jaar daarvoor waren er zelfs vier, wat sindsdien niet meer is voorgekomen.Boeren zijn niet blij met de aanhoudende warmte en droogte. In grote delen van het land geldt een beregeningsverbod, omdat anders te veel water voor de landbouw wordt onttrokken aan de beken, plassen en rivieren. Daardoor zouden niet alleen de flora en fauna in gevaar komen, maar dreigt ook botulisme, wat gemakkelijk ontstaat als ondiep water door de zon wordt verwarmd.
Melkveehouderijen zien de melkproductie van hun koeien teruglopen. Topkoeien produceren 40 á 50 liter per dag. Door de warmte zijn ze lomer en eten ze minder en door de droogte staat er ook minder gras op het land. Per dag leveren de koeien nu vijf á zes liter minder melk. Voor de consument heeft dat voorlopig nog geen consequenties, verzekerde een woordvoerder van zuivelcoöperatie Friesland Foods woensdag.
Bewoners van verpleeghuizen zonder airconditioning zijn nu extra kwetsbaar. Daarnaast worden kwalen als dementie er erger door, zei een woordvoerster van de beroepsvereniging voor verpleeghuisartsen NVVA. Dat kan zich uiten in problematisch gedrag. En dat terwijl een deel van het vaste personeel tijdelijk is vervangen door minder deskundige vakantiekrachten.
Ook voor degenen die willen genieten van het mooie weer begint de hitte nadelen op te leveren. Zo is woensdag gewaarschuwd voor de ziekmakene blauwalgen in zwemwater. En vliegen en wespen planten zich nu veel sneller voort dan anders.