Buitenland

Brussel wil EU–teams bij toestroom vluchtelingen

BRUSSEL (ANP) – Speciale teams van deskundigen uit allerlei EU–landen moeten kunnen uitrukken als ergens een toevloed is van immigranten. De teams van totaal 250 á 300 bewakers, tolken en anderen dienen binnen tien dagen ter plaatse zijn, als een EU–land hun hulp inschakelt.

19 July 2006 16:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:57

De Europese Commissie heeft dat woensdag voorgesteld aan de EU–landen, op initiatief van Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie).De teams moeten een oplossing zijn voor Malta, Spanje en Italië. Hun immigratiediensten op eilanden als Lampedusa of de Canarische Eilanden kunnen het werk amper aan. De toestroom van Afrikaanse immigranten in gammele bootjes is dit voorjaar bijna dubbel zo hoog als vorig voorjaar. De Afrikanen menen dat ze moeten opschieten, voordat de EU strengere maatregelen neemt.

Op Malta bevinden zich inmiddels meer dan duizend illegale immigranten. Op de Spaanse Canarische Eilanden zijn al 11.000 immigranten per boot aangekomen. Op het Italiaanse eiland Lampedusa kwamen maandag alleen al 500 gelukszoekers per boot aan.

Het plan voor EU–immigratieteams bleek juridisch echter vrij lastig. „Grensbewaking is een louter nationale zaak", verklaarde Frattini. „Maar ons voorstel maakt mogelijk dat de diensten grensoverschrijdend kunnen werken. Ze vallen straks onder het gezag van ons agentschap Frontex. De beambten houden hun nationale uniform. Maar ze dragen wel een armband met de EU–vlag".

De Europees Commissaris van Justitie wil tegelijk verder gaan dan versterkte grenscontrole. „We moeten ook strijden het het zwartwerk", zei hij. „Als mensen denken dat je illegaal werk kunt krijgen zonder ontdekt te worden, trekt dat nogal wat immigranten aan".

Frattini wil daarom straffen afspreken voor werkgevers die illegalen te werk stellen. De straf zou nog hoger moeten bij verzwarende factoren als uitbuiting of het laten werken van kinderen.

Frattini wil hiervoor na de zomer een studie verrichten met zijn collega Vladimir Spidla (Sociale Zaken). Nederland kent al sancties voor bedrijven die zwartwerkers of illegalen in dienst hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer