Buitenland

Westerlingen zijn wachten op evacuatie beu

BEIROET (ANP/AFP) – Duizenden westerlingen hebben zich woensdag verzameld in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet in de hoop het door oorlogsgeweld geteisterde land te kunnen ontvluchten. Ambassadepersoneel heeft de handen vol aan de boze menigte. Omdat veel landen pas nu en tegelijkertijd serieus werk maken van de evacuatie van burgers, is de operatie een logistieke nachtmerrie.

19 July 2006 16:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:57
Mensen met een Britse nationaliteit verlaten Libanon per oorlogsschip. Duizenden westerlingen verzamelden zich woensdag in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet in de hoop het door oorlogsgeweld geteisterde land te kunnen ontvluchten.
Mensen met een Britse nationaliteit verlaten Libanon per oorlogsschip. Duizenden westerlingen verzamelden zich woensdag in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet in de hoop het door oorlogsgeweld geteisterde land te kunnen ontvluchten.

Een groeiend aantal schepen vaart voortdurend op en neer tussen Beiroet en het veilige, 160 kilometer verderop gelegen Cyprus. Toch zijn de wachttijden lang, terwijl op slechts enkele kilometers afstand Israëlische raketten en granaten inslaan. Er zijn nog altijd veel te weinig plaatsen beschikbaar om iedereen die dat wil in veiligheid te brengen. De operatie kan nog dagen duren.De haven van Beiroet heeft veel te weinig plaats voor alle schepen die bij de evacuaties zijn ingezet. Honderden bussen met westerse evacués veroorzaken bovendien grote verkeersopstoppingen in de haven zelf en op de toegangswegen. De prijzen voor het charteren van passagiersschepen zijn door de grote vraag vertienvoudigd en dubbele boekingen zijn geen uitzondering.

De ambassades van Duitsland, Australië en Canada hebben kantoortjes opgezet waar mensen zich kunnen opgeven voor evacuatie. Gepoogd wordt een eerlijke volgorde vast te stellen waarin de westerlingen mogen vertrekken. Veel mensen zijn het wachten echter meer dan beu en vinden dat veel te laat actie is ondernomen om hen in veiligheid te brengen.

Groot–Brittannië en Frankrijk hebben zelf oorlogsschepen gestuurd om hun staatsburgers weg te halen uit Libanon. De Britse ambassade waarschuwt desondanks voor een lange wachttijd. Gehandicapten en mensen met kinderen krijgen voorrang. Een eerste groep van negenhonderd Amerikanen is woensdag op een Grieks cruiseschip vertrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer