MPA-schandaal bijna voorbij
LTO Nederland gaat ervan uit dat het MPA-hormoonschandaal zo goed als voorbij is. Volgens de voorzitter van de LTO-vakgroep varkenshouderij, C. van Gisbergen, zullen de varkensbedrijven vanaf maandag weer zonder beperkingen kunnen werken.
Hij reageerde hiermee op een ” getroffen regeling tussen het ministerie van Landbouw en de Europese Unie. Van Gisbergen is zeer tevreden over dit nieuwe protocol. „De boeren kunnen daar heel goed mee werken.”
Wel denkt Van Gisbergen dat de nasleep van het schandaal nog even zal duren. „We moeten onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook willen we een schandaal als dit in de toekomst voorkomen. Het mag niet meer voorkomen dat een paar knoeiers zo veel varkenshouders benadelen.”
Van Gisbergen pleit dan ook voor een beter toezicht door de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid op de afzet van afvalproducten. Varkens eten ongeveer 5 miljoen kilo afvalstoffen die vrijkomen bij de productie van voedsel voor mensen. „Blijkbaar is het heel aantrekkelijk om illegale stoffen bij varkenshouders te dumpen.”
De overheid heeft volgens Van Gisbergen tijdens het MPA-schandaal goed gehandeld. Het ministerie van Landbouw heeft snel stappen ondernomen om de schade te beperken, meent de voorzitter. Wel vindt hij de communicatie tussen het ministerie en de andere betrokkenen onvoldoende.
Landbouworganisatie LTO-Nederland stelt de hele veevoerketen aansprakelijk voor de schade die varkens- en kippenhouders door de hormoonaffaire hebben geleden. De claim komt naast de aanklacht tegen de Ierse veevoederproducent Wyeth Pharmaceuticals en verwerker Cara Environmental Technology, die verantwoordelijk waren voor de productie van het MPA.
Het ministerie van Landbouw meldde ” dat Nederlandse varkenshouders weer mogen exporteren. De export lag sinds zaterdag compleet stil. Volgens de nieuwe afspraak mogen bedrijven die niets te maken hebben met het MPA-schandaal weer varkens over de grens brengen.
Sinds zaterdag was het voor 7000 varkenshouders ook verboden te slachten. Als deze boeren echter kunnen aantonen dat ze hun beesten zeven dagen ’schoon’ voer hebben gegeven, mogen ze de slacht hervatten. Deze maatregel geldt ook voor de 516 varkensboeren die onder toezicht zijn gesteld.
Het ministerie verwacht dat de meeste boeren geen moeite zullen hebben om te bewijzen dat hun varkens onvervuild voer hebben gegeten. Het is een administratieve maatregel, want de boeren hoeven alleen na te gaan waar het voedsel vandaan kwam, aldus een woordvoerder van het ministerie. „Dat kan zó geregeld zijn.”
De 51 varkenshouders die het ministerie als eerste blokkeerde, moeten proefslachtingen uitvoeren. Zij hebben namelijk zwaarder vervuild voer gebruikt. Het ministerie wil zeker weten dat het varkensvlees geen MPA bevat, zei de woordvoerster.
De grote boosdoener van het hormoonschandaal is het bedrijf Bioland uit het Belgische Arendonk, vermoedt de Belgische justitie. Deze onderneming verwerkte farmaceutisch afval uit Ierland in glucosestroop. Via Nederlandse melasse- of suikerstroop is dat via ruim zeventig mengvoederbedrijven bij varkensbedrijven beland. Melasse komt amper voor in het voer van andere dieren.
Het hormoonschandaal heeft zich door heel Europa verspreid. Onlangs werd bekend dat Nederlandse veevoerbedrijven 15,5 duizend ton vervuild veevoer naar Duitsland, België, Spanje en Frankrijk hebben geëxporteerd. Het openbaar ministerie in Den Bosch onderzoekt twee veevoerfabrikanten. Justitie kijkt of ze opzettelijk MPA door het voedsel hebben gemengd.