Kamp: Kamer rond missie in Uruzgan niet misleid
Minister Kamp (Defensie) weerspreekt dat hij in de Tweede Kamer een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven over de missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan.
Enkele voormalige bewindslieden uitten zaterdag in de Volkskrant hun twijfels over de manier waarop het kabinet-Balkenende II parlement en publiek over de uitzending van speciale troepen heeft voorgelicht. Zij vragen zich af of het risico op dodelijke slachtoffers onder de Nederlandse militairen voldoende is belicht.Volgens oud-minister Pronk is er zelfs een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. Andere oud-ministers, zoals Van Mierlo en De Grave, gaan niet zo ver, maar laten zich net als Pronk wel kritisch uit.
Van Mierlo zegt dat er sprake is van een heel andere missie dan men voor ogen had. Hij wijt dat aan een verkeerde inschatting van de situatie. Ook de communicatie kan volgens hem gebrekkig zijn geweest. „De taal die nu wordt gebruikt, is heel anders dan in het begin. Van een militair team dat zou gaan opbouwen en ook een defensieve capaciteit had, is dat laatste gaan domineren.”
De Grave (VVD) vindt het opmerkelijk dat het eruitziet „alsof de samenleving nu rijp wordt gemaakt voor lijkzakken.”
Van Mierlo en Pronk waren destijds als ministers verantwoordelijk voor de uitzending van troepen naar de Balkan. De Grave was minister van Defensie toen Nederlandse militairen uitrukten naar Kosovo, Ethiopië/Eritrea en Afghanistan.
Om de woorden van Van Mierlo maakte minister Kamp (Defensie) zich zaterdagmorgen in het radioprogramma TROS Kamerbreed niet zo druk, maar Pronk heeft het volgens hem bij het verkeerde eind. „Het zou niet in mijn hoofd opkomen om een verkeerde voorstelling van zaken te geven. De analyse die naar de Kamer is gegaan is oprecht en juist.”
Het dossier dat hij het parlement heeft gegeven, is volgens Kamp uitvoerig. „Het bevat ook geheime documenten van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst”, zei hij.
Over de kritiek dat de opbouwmissie van de Nederlanders toch een vechtmissie zou zijn, zei Kamp dat dit onderscheid in Uruzgan niet zo werkt. „Als het nodig is verdedigen wij ons en delen we van tevoren een tik uit, maar we zijn daar niet om te vechten.”
Eind vorig jaar moest het kabinet vanwege interne verdeeldheid de uitzending naar Afghanistan presenteren als een „voornemen.” VVD, PvdA en SP namen daarmee geen genoegen en eisten van het kabinet een helder besluit.
Na een langdurige hoorzitting ging de Kamer in februari met de missie akkoord.