D66 in Ede valt ambtsgebed aan
EDE - De eenmansfractie van D66 in Ede wil dat het ambtsgebed voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering verdwijnt uit het reglement van orde. De fractie heeft daartoe een initiatiefvoorstel ingediend dat ze na het zomerreces in de commissie en de raad besproken wil zien. Andere fracties zien weinig in het voorstel.
D66 vindt dat alle levensovertuigingen in het publieke domein gelijk behandeld dienen te worden, en dat de overheid geen enkele overtuiging mag bevoordelen.De fractie voert het leger op als voorbeeld, waar zowel pastores als humanistische raadslieden als imams actief zijn, naar rato van de hoeveelheid burgers in de Nederlandse bevolking die een dergelijke levensovertuiging aanhangen. De overheid laat volgens D66 op die manier aan iedere groep dezelfde ruimte, zonder er één te begunstigen.
De gemeenteraad van Ede is net zo pluralistisch als de samenleving als geheel, stelt D66-voorman M. W. H. van Dalen. Juist daarom dient het ambtsgebed volgens hem geen onderdeel te zijn van de raadsvergaderingen van de gemeenteraad van Ede.
CDA-fractievoorzitter A. Komdeur wil „niet te veel woorden vuil maken” aan het voorstel van D66. „Wij hechten bijzonder aan het ambtsgebed. Het voorstel van D66 vind ik daarom volstrekt ongewenst. Deze actie past helemaal in de stijl van D66 op dit moment. Het is de D66-Loesewiesachtige manier van: hoe zullen we ons nu weer eens profileren? D66 laat niet na keer op keer de christelijke aspecten uit de samenleving en uit de politiek te bannen.”
Fractievoorzitter D. Stellingwerf van de ChristenUnie vindt het voorstel van D66 „onverstandig. In 2002 hebben we als raad uitgebreid over het ambtsgebed gediscussieerd. De formulering ervan is toen wat aangepast en daar konden alle partijen mee leven. Wij als ChristenUnie vonden het een verschraling, maar waren toch blij dat het ambtsgebed kon blijven. Ik verwacht dat de raad geen behoefte heeft om de discussie hierover opnieuw te beginnen.”
Stellingwerf wijst erop dat D66 in Ede nogal sterk in de oppositie zit. „Vanuit haar kant is het logisch dat de partij met dit voorstel komt.”
SGP-fractievoorzitter L. Kisteman vindt het „een beetje onfatsoenlijk” van D66 om met de afschaffing van het ambtsgebed op de proppen te komen. „Vier jaar geleden is de tekst al aangepast. Daar had iedereen vrede mee.”
Kisteman verwacht weinig steun van de andere fracties voor het D66-voorstel. „Ik hoor om me heen toch reacties dat dit niet zo veel voorstelt. De manoeuvre van D66 is een typisch voorbeeld van de hakketakkerige manier van opereren van deze oppositiepartij.”
De VVD heeft het voorstel van D66 nog niet kunnen bespreken in de fractie, maar raadslid H. Kiezebrink heeft geen reden aan te nemen dat de VVD voor afschaffing zou zijn. „Bij de vorige discussie over het ambtsgebed in 2002 hebben we als VVD gezegd dat we respect hebben voor de mening van andersdenkenden en dat het ambtsgebed wat ons betreft gehandhaafd mag blijven. Zij het met een wat neutralere tekst. Dat laatste is doorgevoerd. Ik verwacht daarom niet dat we ons eerdere standpunt zullen herzien.”