„Raket gericht op water rond Hawaï”
TOKIO - Een van de zeven testraketten die Noord-Korea woensdag afvuurde, had waarschijnlijk moeten landen in wateren rond het Amerikaanse Hawaï. Dat stelde de Japanse krant Sankei vrijdag op basis van informatie van Amerikaanse en Japanse militaire deskundigen.
Die zouden tot die conclusie zijn gekomen na bestudering van de route en het bereik van de Taepodong 2-raket. Sankei concludeert dat de Noord-Koreaanse raket in de buurt van de Amerikaanse territoriale wateren rond Hawaï in zee terecht had moeten komen. Dat zou een directe provocatie inhouden van de VS, vergelijkbaar met het afvuren enkele jaren terug van een raket over Japans grondgebied.Een hooggeplaatste Zuid-Koreaanse militair zei donderdag dat de Taepodong 2 in totaal zeven minuten heeft gevlogen. Volgens Washington faalde de raket al na 42 seconden. Lee Sung Kyu, hoofd inlichtingen van Zuid-Korea’s chefs-van-staven, zei dat de raket die mogelijk de Amerikaanse staat Alaska kan bereiken, 42 seconden probleemloos vloog. Het projectiel was echter zeven minuten in de lucht boven de Japanse Zee, aldus de militair.
„De Taepodong 2 stortte door problemen na zeven minuten neer, waarvan 42 seconden een normale vlucht was”, getuigde Lee Sung Kyu voor een commissie van de Nationale Assemblee. Pyongyang stelt dat alle rakettesten, dus ook proef met de Taepodong 2, succesvol zijn verlopen.
Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos kan uit de resultaten van de lanceringen worden geconcludeerd dat de Noord-Koreaanse militaire rakettechnologie „verre van perfect is.” „Het wijst op grote fouten tijdens de voorbereiding en lanceerfases en in de vluchten van de grote raketten”, zei Anatoli Perminov van Roskosmos tegen het persbureau RAI-Novosti. „Ze verkeren in de voorbereidende fase van dit werk.”
Donderdagavond werd duidelijk dat een door Japan opgestelde resolutie over de Noord-Koreaanse rakettesten in de VN-Veiligheidsraad niet gesteund zal worden door Rusland en China, die beide een vetorecht hebben.
De Veiligheidsraad poogt al sinds woensdagavond een akkoord te sluiten over een resolutie. De Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië ijveren voor sancties tegen het stalinistische land. Rusland en China, die al lange tijd nauwe banden met Pyongyang onderhouden, willen best hun zorgen uitspreken, maar ze voelen niets voor een bindende resolutie met sancties.
De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde donderdag voor een „emotionele reactie” op de raketlanceringen, die ten koste zou kunnen gaan van het „gezond verstand.” Het staatshoofd toonde zich tijdens een webcast (internetuitzending) weliswaar bezorgd over de Noord-Koreaanse activiteiten, maar riep tevens op tot een compromis. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei dat sancties alleen maar contraproductief zullen werken.
Het Chinese staatspersbureau Xinhua zei dat president Hu Jintao in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega George Bush heeft aangedrongen op „kalmte en terughoudendheid.” Peking zal maandag de speciale gezant Wu Dawei naar Noord-Korea sturen in een poging de gestrande internationale dialoog met Pyongyang weer op gang te brengen. Bush op zijn beurt drukte de internationale gemeenschap vanuit Washington op het hart toch vooral met één mond te gaan spreken in de kwestie.
Vijf landen (Zuid-Korea, China, Rusland, Japan en de VS) pogen al lange tijd een akkoord te sluiten over beëindiging van het omstreden Noord-Koreaanse nucleaire programma. De rakettesten vormen hiervan een onderdeel omdat de vrees bestaat dat Pyongyang uiteindelijk in staat zal zijn intercontinentale raketten uit te rusten met kernladingen.