Ziekenhuis Meppel onder verscherpt toezicht
MEPPEL (ANP) – Het Diaconessenhuis in Meppel is donderdag onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het ziekenhuis heeft al lange tijd te maken met ruzies tussen de specialisten. Daarbij schort het volgens de inspectie aan kwaliteit van de zorg.
Volgens de IGZ heeft de raad van bestuur, de leiding van het ziekenhuis, tot nu toe onvoldoende ingegrepen. De gezondheid van de patiënten loopt daardoor naar de mening van de inspectie extra gevaar. Het ziekenhuis krijgt een maand de tijd om orde op zaken te stellen. Ook moet er een plan van aanpak komen voor verbetering op langere termijn.De inspectie verwijt de raad van bestuur in het rapport expliciet de situatie in het ziekenhuis rooskleuriger te hebben voorgesteld dan verantwoord was. Een woordvoerder van de IGZ wilde niet ingaan op de vraag of de raad van bestuur de eer aan zichzelf zou moeten houden.
Ook wil de inspectie niet ingaan op de vraag of het ziekenhuis afdelingen moet sluiten, als de situatie over een maand niet duidelijk is verbeterd.
In het onderzoeksrapport dat de inspectie donderdag heeft gepresenteerd, staat dat de tijd in het Diaconessenhuis stil lijkt te hebben gestaan. Het ziekenhuis doet te weinig aan controle van de kwaliteit van de geleverde zorg. Ook is er weinig aandacht voor verbetering en modernisering van de zorg. Zo houdt het ziekenhuis niet goed bij wanneer zich medische complicaties voordoen bij patiënten, hoewel dat in andere ziekenhuizen allang gemeengoed is.
De problemen spelen vooral bij de afdelingen chirurgie en anesthesiologie, maar volgens de inspectie functioneren de kinderartsen ook niet optimaal. De leiding van het ziekenhuis moet volgens de inspectie een structuur ontwikkelen die gebaseerd is op vertrouwen, heldere communicatie en een eenduidige structuur.
Het verscherpte toezicht is een relatief nieuw dwangmiddel van de inspectie. Het betekent onder meer dat medewerkers van de IGZ onverwachts de gang van zaken binnen het ziekenhuis komen controleren.
De voorzitter van de Raad van Bestuur Wolf van Ittersum geeft toe dat het ziekenhuis al langere tijd worstelt met problemen tussen medisch specialisten. Hij erkent dat de kwaliteit van de geleverde zorg verbetering behoeft.
„Inmiddels zijn zo’n 400 protocollen opgesteld die nageleefd moeten worden. Er waren wel richtlijnen, maar die werkten onvoldoende. Alle personeelsleden wonen bijeenkomsten bij om ondermeer te leren hoe zij met incidenten moeten omgaan." Volgens Van Ittersum moet er een cultuuromslag plaatsvinden.
Het ziekenhuis is naar eigen zeggen voortvarend bezig geweest om de problemen bij de chirurgie, anesthesiologie en kinderartsen op te lossen. „Inmiddels is de complete maatschap chirurgie vervangen door nieuwe specialisten. Twee nieuwe chirurgen zijn aangetrokken en binnenkort komt een derde in dienst”, aldus Van Ittersum. Hij geeft toe dat met name de conflicten binnen het team chirurgen een slepende kwestie betrof. „Maar nieuwe chirurgen waren niet zomaar te krijgen."
De voorzitter zegt dat de bevindingen in het rapport voor een groot deel door het ziekenhuis worden onderstreept en herkend. „Al deze zaken zullen we een plaats geven in het plan van aanpak dat de inspectie van ons vraagt."